Автор
Елена Ангелова

4 важни стъпки: Как да подготвите първородното си дете, че скоро ще си има братче или сестриче?

Едно от важните условия за практическата подготовка на първородните деца за появата на братче или сестриче е тя да започне възможно най-рано.

Появата на бебе ще доведе до значителни промени в живота на по-голямото дете, така че родителите трябва да се погрижат и за него.

Стъпка 1. Справяне със съня

Опитайте се да намалите броя на събужданията на вашето бебе през нощта. Децата през първите 4 години от живота си най-често се събуждат поради емоционални причини. Те се страхуват от тъмното, от кошмарите, от чудовищата. Затова им е много трудно да се преместят в собственото си креватче, далече от родителите си. Трябва да се уверите, че нощната лампа в стаята му свети и любимата му играчка е до детето. Изключете телевизора, телефона и таблета 2 часа преди лягане, слагайте бебето да спи по едно и също време.

Преместете по-голямото си дете в друга стая предварително. Ако се планира отделна детска стая, първородното трябва да свикне с новата среда няколко месеца преди появата на второто бебе. Включете таткото или друг роднина в процеса на приспиване на малкото дете в леглото. Тогава заетостта на майката с новороденото бебе няма да бъде шок за него.

Създайте и поддържайте вечерни ритуали. Помислете какво можете да правите с първото си дете преди лягане, когато имате второ бебе. Например четене на приказки, масаж или разресване на косата. Важно е този ритуал да се спазва всяка вечер, дори и след раждането на второто дете.

Стъпка 2: Детска градина или предучилищна възраст

Ако планирате да изпратите първото си дете на детска градина, най-добре е да започнете да го подготвяте за новата среда от рано. Това е важно, за да може то пълноценно да се адаптира, да се сприятели с децата в групата и да изгради доверителна връзка с учителя още преди раждането на второто дете.

Ако обаче нямате време да направите това преди 6-ия месец от бременността, тогава е по-добре да изпратите първородното си дете на детска градина не по-рано от три месеца след раждането второто.

Стъпка 3. Емоционална подготовка

След като установите практическите навици, можете да преминете към разговори с вашето бебе. Когато споделите добрата новина с детето си, важно е да изясните, че все още го обичате много и това никога няма да се промени. То трябва да има разбирането, че няма да бъде заменено или изместено на заден план.

Помогнете на първородното си дете да разбере какво да очаква от появата на ново дете в семейството. Можете да използвате книги, анимационни филми и клипове, които са разбираеми за неговата възраст, както и да дадете примери за познати семейства с деца.

Бъдете готови за въпроси как бъдещото бебе е попаднало в корема на мама и как ще „излезе“ от него. Отговорете честно, но подходящо за възрастта на вашето дете.

Стъпка 4. Две деца в семейството.

Запознаването Срещата с нов член на семейството е дългоочаквано и вълнуващо събитие. За да сте сигурни, че всичко ще върви гладко, можете да се погрижите за следното: Ако се чувствате много уморени, първо се наспивайте и си починете добре, за да можете да участвате повече и по-пълноценно в запознаването на децата си.

Уверете се, че по-голямото ви дете се е наспало добре, че е нахранено и не е уморено, когато ще се срещне с новия член на семейството.

Оставете бебето да лежи в люлка или количка, не дръжте новороденото на ръце. По-голямото дете може да се нуждае от вашите прегръдки и подкрепа, тъй като не ви е виждало, докато сте били в родилния дом.

Представете му бебето като „нашето дете“ или „твоето братче/сестричка“. Това ще позволи на по-голямото да се почувства съпричастно към случващото се. Попитайте по-голямото си дете дали иска да погали по-малкото, но не го насилвайте да го прави.

Позволете на вашето първородно дете да реагира на представянето на бебето по начина, по който желае и го приемете. Ако по-голямото ви дете стане тъжно или започне да плаче, в никакъв случай не му се карайте.

Източник: similac.ru