Автор
Ева Григорова

Конспирациите за Кейт не спират: Ето кой е снимал емоционалното ѝ видео

Въпреки емоционалното видео на Кейт Мидълтън, в което тя споделя с широката общественост, че ѝ е поставена диагноза рак и е започнала химиотерапия, конспиративните теории неуморно продължават да кръстосват онлайн пространството.

@laurabyrnesintheworld Replying to @𝔎𝔢𝔩𝔩𝔶 𝔄𝔫𝔫 #greenscreenvideo #greenscreen The more I look at that video the more its clear its not her. #whereiskatemiddleton #katemiddleton #kateai #kateaivideo ♬ original sound - Laura Byrnes Design

Според експертите, този феномен е напълно очакван, тъй като интернет пространството често удължава живота на различни форми на лъжлива информация. В социалните мрежи и онлайн медиите, хаштагът #kategate продължава да се използва активно, особено за разпространение на конспиративни теории. Неговата употреба е забележително увеличена след публикацията на видеоклипа с Кейт Мидълтън, в който тя разкрива своето здравословно състояние. Само в неделя хаштагът е споменат над 400 пъти в големите социални мрежи, като активността е особено висока в ТикТок и Инстаграм.

Един конкретен видеоклип в ТикТок привлече изключително голям интерес. В него се твърди, че материалът с Кейт Мидълтън е манипулиран и дори създаден от изкуствен интелект. Тази ситуация накара Би Би Си да направи официално изявление, потвърждаващо, че техен екип лично е присъствал в двореца Кенсингтън, където е записан видеоклипът с Кейт Мидълтън.

Според професора по философия в университета Уоруик, Куасим Касам, който е експерт по конспиративни теории, е обичайно те да се подкрепят от доказателства, които ги опровергават. „Няма начин да се спре това. Всеки нов факт се възприема като част от конспирацията. Затова те продължават да съществуват“, коментира професор Касам.

Според проверка на британска фирма за анализ на дезинформацията „Лоджикли“, се наблюдава нова тенденция в онлайн конспиративните теории – участие в тях на хора, които реално не вярват в тях, но ги разпространяват за развлечение. „Това дава възможност на обикновените хора онлайн да си играят с конспиративни идеи“, споделя Джо Ондрак, старши анализатор в „Лоджикли“.