Автор
Евелин Попадийна

Мистериозната „епидемия“ от рак, поразяваща хора под 50 години като Кейт Мидълтън

Учените се борят да открият причината за мистериозната „епидемия“ от рак, която поразява хора под 50 години. Шоковата диагноза на Кейт Мидълтън миналата седмица хвърли светлина върху стряскащата тенденция, като водещи лекари твърдят, че е световен проблем. Въпреки годините на изследвания, учените са озадачени каква е причината.

След новините за принцесата на Уелс хирург заяви, че причината може да е фактор, който все още не е открит. Професор Андрю Бегс, консултант колоректален хирург и старши клиничен сътрудник в университета в Бирмингам, каза: „Възможно е да има неизвестен фактор от околната среда, който не сме открили, въпреки задълбочените изследвания“. Той добави: „Ракът в млада възраст в никакъв случай не е рядък. Управлявам клиника, където се наблюдава, че все повече и повече хора на 40 години са диагностицирани с рак“.

Принцесата на Уелс се подложи на планирана коремна операция през януари. Лекарите първоначално не смятаха, че състоянието ѝ е рак, но по-късно тестовете разкриха заболяването. Тя започна курс на превантивна химиотерапия в края на февруари и не е назовала вида рак, който е имала.

Познати са ни и други знаменитости, които са под 50 и са имали рак. Актьорът от Черната пантера Чадуик Боузман не успя да се пребори с тежката диагноза. Други в момента се лекуват от болестта, като актрисата Олива Мън, която на 43 години наскоро разкри, че има рак на гърдата. София Вергара, актьорът от Междузвездни войни Юън Макгрегър и певицата Кайли Миноуг също бяха диагностицирани с рак преди да навършат 50 години.

Данните от Обединеното кралство показват, че докато случаите на рак са се увеличили във всички възрастови групи, случаите са се увеличили много по-бързо сред младите. Според Cancer Research UK (CRUK), нивото на заболеваемост сред по-младите британци (на възраст между 25-49 години) сега е 162,4 случая на 100 000 души всяка година. Това е с 22% повече от цифрата през 90-те години. За сравнение, нивата сред хората над 75 години, които представляват около половината от всички случаи на рак в Обединеното кралство, са се увеличили само с 9 процента през същия период.

Онкологът д-р Шиван Сивакумар от университета в Бирмингам описа ситуацията като „епидемия“. Той каза: „В момента има епидемия от млади хора (под 50 години), които се разболяват от рак. Не е известна причината за това, но виждаме повече пациенти да получават рак на корема“.

Професор Карол Сикора, световноизвестен онколог с над 40-годишен опит, каза пред MailOnline по-рано тази година, че експертите „нямат представа“ какво причинява нарастването на случаите на рак на панкреаса, особено сред млади жени. „Истината е, че просто не знаем! Причините за рака са заключени в населението много години преди да станат очевидни“ каза той. Професор Сикора сподели още, че увеличението се наблюдава от години и има редица причини, за които експертите подозират, че са виновни. „Това няма нищо общо с Covid или ваксините – започна да се случва много преди това. Вярвам, че това вероятно се дължи на промени в начина на живот – затлъстяване, диета с мазнини, заседнал начин на живот, седене на бюра по цял ден и разбира се по-добра диагностика“, добавя професора.

Изглежда също така, че има разделение по пол в случаите на рак сред младите. Данните на CRUK показват, че жените в началото на 40-те, като Кейт, са два пъти по-склонни да се разболеят от рак, отколкото мъжете на същата възраст. Разликата се балансира леко с напредване на възрастта на британците, като мъжете имат по-голям шанс да бъдат диагностицирани от 60-годишна възраст нататък.

Великобритания не е извънредно положение, когато става въпрос за увеличаване на заболеваемостта от рак сред младите хора, като подобни нива се наблюдават по целия свят. Проучване, публикувано в British Medical Journal миналата година, установи, че случаите на ранна поява на рак като цяло са се увеличили в световен мащаб със 79 процента между 1990 и 2019 година. Експертите също прогнозират, че случаите на рак при младите ще нараснат още повече, с допълнителни 31 процента до 2030 година.

Данните на Световната здравна организация показват, че Австралия е имала най-високия брой ранни диагнози на рак в света, с процент от 135 на 100 000 души през 2022 година. Нова Зеландия е на второ място със 119 случая на 100 000 души сред младите хора.

Диетите с високо съдържание на червено месо и ниско съдържание на плодове, както и високата консумация на алкохол и употребата на тютюн бяха посочени като основни рискови фактори. Експертите по-рано свързваха нарастването на такива преработени диети в западния свят от 50-те години нататък с нарастването на раковите заболявания, свързани с диетата, като рак на червата, сред по-младите хора.

Повече от 375 000 случая на рак се откриват всяка година във Великобритания, което се равнява на 1000 всеки ден, според CRUK. Около 100 от тях са сред хората под 50 години.

В емоционално видео Кейт Мидълтън разкри, че страда от рак
ЗВЕЗДИ
Автор Ева Григорова

В емоционално видео Кейт Мидълтън разкри, че страда от рак

Автор Ева Григорова