Автор
Елена Ангелова

Ще се изненадате какво се случва с майката през първите 24 часа след раждането

От този момент нататък животът на майката никога повече няма да бъде същият. Всичко се промени, всичко ще е ново от сега нататък.

Този ден е може би един от най-наситените със събития в живота на всяка жена. Статусът им се променя - вече не са бременни, не са бъдещи майки, вече са майки! За първи път една жена разбира какво са контракциите, какво е раждането. За първи път усеща миризмата на бебето си, което е поставено на гърдите ѝ и пред което всички болки и терзания отстъпват.

Но промените не свършват дотук. Тялото на майката започва да се възстановява: сега няма нужда да износва бебето, а да го отглежда. Това са нови задачи, с които мама определено ще се справи. Но още в първия ден тя ще преживее още много неща, които не са ѝ се случвали досега.

Раждането на плацентата

Първият вик на бебето не означава, че работата на майката е завършена. Тялото прекарва девет дълги месеца, отглеждайки не само бебето, но и плацентата Това е орган, който е свързващото звено между майката и бебето, осигурявайки му всичко необходимо за развитие. Плацентата обикновено се отделя веднага след раждането на бебето и се изплъзва без проблеми. Отнема буквално няколко секунди. Но има случаи, когато плацентата прилепва към матката и тогава се налага хирургическа намеса.

Прерязване на пъпната връв

Поддръжниците на лотосовото раждане отказват тази процедура. Но в повечето случаи пъпната връв все пак се прерязва. Често това се поверява на бащата на бебето, ако той присъства на раждането. Те не правят това веднага, а когато плацентата се роди и пъпната връв спре да пулсира. Лекарите все още не са сигурни дали бебето усеща момента, в който се прерязва пъпната връв. Но ако бебето вече е започнало да диша, пулсът в пъпната връв е спрял да бие, вече няма нужда от нея. Бебето вече може да получава кислород само.

Зашиване

Това не се отнася само за тези, които са родили чрез цезарово сечение. Много майки преминават през процедурата епизиотомия - когато се прави разрез на перинеума, за да може плодът да излезе нормално. Някои майки се оплакват, че са ги рязали само за всеки случай. Но с компетентен подход тази манипулация помага да се избегнат големи здравословни проблеми: ако възникнат разкъсвания, те са по-трудни за зашиване, лекуват се по-дълго и по-трудно.

Първото кърмене

Бебето се слага на гърда почти веднага след раждането. Тези първи капки коластра са много важни за здравето му. Те събуждат имунната система на бебето и му осигуряват отлична защита. Освен това този момент е много важен за установяване на връзка между майката и бебето. Тази връзка е напълно специална. Но трябва да знаете, че майчините чувства не винаги се пробуждат в първите секунди. За мнозина до шест месеца след раждането могат да преминат „автоматично“. Чак тогава удивителната безусловна любов пада върху главите на младите майки.

Хормонален бум

Първият ден след раждането е като американско увеселително влакче на ужасите за женското тяло. След зачеването тялото ѝ се настройва към нова реалност. През цялата бременност то непрекъснато се адаптира към все новите и нови нужди на растящия плод, а по време на раждането има нов хормонален взрив... Той включва промени в настроението, емоционални промени, а благосъстоянието може да бъде и така, и иначе. Тялото се възстановява отново, отново се адаптира към нуждите на бебето.

И пак нови болки

И така, раждането е приключило, шевовете са поставени и оттам нататък всичко трябва да се подобрява. По време на първото хранене, между другото, ще започнат „втори контракции“ - матката се свива, а това е много болезнено. Освен това след второ раждане усещанията обикновено са още по-адски. В крайна сметка матката всъщност е огромен мускул, който се е увеличил по размер няколко пъти. Сега трябва да се свие обратно до размера на юмрук. По време на хранене започва да се произвежда окситоцин, който насърчава контракциите на матката. Ето защо боли точно в този момент.

Кърменето

Много майки имат затруднения по тази точка. Добър начин е във всеки родилен дом да има специалист, който да помогне за организирането на процеса, защото нищо по-добро не е измислено за новороденото бебе от кърмата. Но често цялата помощ се свежда до безразличен поглед и забележка за неправилно полагане на детето към гърдата. Така че, трябва да слагате бебето си на гърдата възможно най-често, за да излиза млякото. Но във всеки случай това ще стане чак на третия ден след раждането. Дотогава ще има само коластра, но тя е достатъчна, ако все пак храните бебето по-често. Това също може да бъде болезнено за майката.

Първото ходене до тоалетната

Като цяло самото ставане от леглото след раждането може да бъде истинско предизвикателство за една майка. Всичко я боли, краката поддават, слабост в цялото тяло... Малцина успяват да се възстановят за няколко часа. Но обикновено дори нямат сили да отидат до тоалетната без чужда помощ. Ако е имало разкъсвания или епизиотомия, дори пикаенето ще бъде много болезнено. Освен това е страшно, защото перспективата да напрегне корема си кара майката да се разтреперва вътрешно. Освен това често младите майки просто не изпитват желание за уриниране. Затова трябва да отидете до тоалетната „за всеки случай“.

Измерване на налягането

Многократно. Това не е единственото изследване, на което трябва да се подложи родилката: преглед при гинеколог, изследване на кръвната захар, ако има гестационен диабет, а по-късно и ултразвук. Всеки ден в родилния дом младата майка ще бъде преглеждана от гинеколог, дори раждането да е минало перфектно. А през първия ден майката трябва да измерва кръвното си налягане няколко пъти, за да се изключи евентуална следродилна прееклампсия. Първият сигнал за това опасно състояние е скокът на налягането. В допълнение, този симптом може да предупреди за възможен инсулт и други усложнения.

Първата безсънна нощ и първата паник атака

Вашето бебе вероятно ще спи като камък тази нощ. Но не и мама. Първо, това е много изнервящо - това е нещо съвсем ново, да спиш до новороденото си бебе. Второ, както си спомняме, трябва да слагате бебето на гърдата по-често, за предпочитане на всеки два часа. Много майки като цяло се страхуват да затворят очи дори за секунда, защото искат постоянно да гледат детето си. Паниката също е често срещано състояние.

Смяната на памперс, измиване, хранене - не всичко се получава добре и правилно от първия път. Мантрата „Правя всичко погрешно“ все ще звучи в главата на мама. Но след около седмица всичко ще се нормализира. С изключение на безсънните нощи - тепърва ще има много.

Наталия Евгениева, Юлия Йонина, www.wday.ru