Как и по кое време може да се чуе сърдечният ритъм на бебето в утробата на мама

Основният показател за жизнената активност на нероденото дете е сърдечният ритъм на плода. Сърдечната функция на бебето се следи внимателно, тъй като всяко отклонение може да означава и неблагоприятен ход на бременността.

Кога се появява сърдечният ритъм на нероденото бебе?

Развитието на сърцето на бебето е доста сложен и продължителен процес. Зачатъкът на този орган се формира през четвъртата седмица от бременността. А към края на 5-та седмица за първи път се появяват пулсиращи контракции. До деветата седмица от бременността малкото сърчице става четирикамерно, но все още е различно от сърцето на възрастен.

Можете да разпознаете как работи малкото сърчице още в ранните етапи. Например, вагинален ултразвуков сензор разпознава сърдечната честота на бебето още на третата-четвъртата седмица. А обикновен абдоминален ултразвуков сензор - на петата седмица. Броят на ударите в минута зависи от това на какъв етап от бременността се извършва слушането:

На 6-8 седмици - сърдечната честота на плода достига 110-130 удара в минута.
На 8-11 седмици - допустимият максимум достига до 190 удара.
Нормата след 11 седмица варира между 140-160 контракции на сърцето в минута
.

Когато слуша сърцето на плода, акушер-гинекологът обръща внимание не само на хода на бременността, но и на състоянието на самата майка. В допълнение, сърдечната честота на бебето се влияе и от фазата на активност на плода и времето за слушане.

Как да слушате сърдечния ритъм на нероденото си бебе?

Има много методи слушане на ударите на малко сърчице. В медицинската практика най-често се използват:

Ултразвук. Този метод на изследване се препоръчва за всяка жена, която се регистрира за наблюдение от специалист. Благодарение на ултразвука лекарят може не само да оцени функционирането на сърдечния мускул на развиващо се дете, но и да идентифицира различни патологии въз основа на размера на плода и състоянието на плацентата.

Аускултация. Този метод на изследване се извършва със специален медицински стетоскоп при всяка среща с акушер след 18-та седмица.

Кардиотокография. Много ефективен метод, който позволява да се идентифицират евентуални отклонения дори в ранните етапи на бременността. Но като правило такива изследвания се провеждат едва след 32-та седмица от бременността и непосредствено преди раждането.

Ехокардиография. Към такива изследвания се прибягва на 18-28 седмици само, ако се подозира сърдечен дефект при бебето. Навременното изследване на сърдечната честота на плода помага да се идентифицират всички евентуални патологии и да се предпише адекватно лечение.

Как майката може сама да чуе ударите на сърцето на бебето си?

Не е нужно да чакате до следващото си посещение при акушер-гинеколог, за да разпознаете сърдечния ритъм на детето в утробата си. Има няколко метода, чрез които можете да слушате работата на сърцето на нероденото си дете:

Стетоскоп. Това медицинско изделие не е толкова скъпо. Но за да слушате сърдечния ритъм, ще ви трябва помощник. Единствената трудност е, че разпознаването на звука преди 25-та седмица няма да бъде толкова лесно. В допълнение, работата на малкото сърце може да бъде объркана с перисталтиката на майката, както и с движението на бебето.

Фетален доплер. Това преносимо устройство е оборудвано със слушалки, благодарение на които можете удобно да слушате сърдечния ритъм на вашето бебе още на 8-12 седмици. Но акушер-гинеколозите препоръчват да изчакате с такива изследвания до по-късна дата. Освен това не е препоръчително да използвате устройството често и да правите сесии с продължителност над 10 минути. Друг недостатък на устройството е високата му цена.

Долепване на ухото. От 30-та седмица сърдечните удари на бебето стават ясно изразени и могат да бъдат разпознати просто чрез слушане на корема на бъдещата майка. Разбира се, ако мастният ѝ слой го позволява. В този случай трябва да се съсредоточите върху местоположението на плода.

Важно е да наблюдавате сърдечната функция на вашето бебе през цялата си бременност. Всъщност, благодарение на изследванията, е възможно да се идентифицират всякакви отклонения от нормата и навреме да се предпише необходимото лечение.

Експертно мнение

За да може бременността да протече безопасно и бебето да се развие без патологии, всяка жена трябва да се подложи на прегледи още преди да планира бременност: Те включват клиничен кръвен тест, биохимичен кръвен тест, коагулограма, анализ на тиреоидните хормони, общ тест на урината, анализ за TORCH инфекции, флорна цитонамазка, цитологично изследване на шийката на матката и цервикалния канал, ехография на тазовите органи, на коремните органи, ехография на щитовидна жлеза, PCR тампони за полово предавани инфекции, кръвна група, Rh фактор.

Автор: Михаил Гаврилов, акушер-гинеколог, wday.ru