Автор
Елена Ангелова

5 обичайни неща, които майките НЕ трябва да правят след раждането

Животът на бъдещата майка вече няма да е същият – това е ясно още преди бебето да се роди. Но все още предстоят изненади.

Най-удивителното чудо в живота вече се е случило. Раждането е зад гърба ви, станахте майка! След девет дълги месеца търпеливо чакане имате възможността да се възхитите на скъпоценния божествен дар на природата, който сами сте създали. От този момент започва нов етап - с нови емоции и ново възприемане на себе си.

През първите шест седмици след раждането настъпват значителни промени в тялото на жената, това е много тежко изпитание за организма ѝ, предупреждава д-р Михайлова. Това са сложни физиологични процеси: хормонални промени, промени в системата за коагулация на кръвта, обратно развитие на гениталните органи, образуване на лактация и адаптиране на женското тяло към новите условия. Поради тези причини много познати преди раждането дейности ще бъдат строго забранени на майката.

Секс и баня

Веднага след раждането вътрешната повърхност на матката по същество e една голяма рана. Докато тази рана заздравява, количеството и естеството на отделянето от матката се променя. Ако внезапно възникне инфекция, може да започне възпалителен процес на маточната лигавица. Той може да бъде провокиран от полов акт или липса на подходяща хигиена.

По време на рехабилитационния период не можете да се къпете, да плувате в басейн или да плувате край плажовете. Освен това трябва да се пазите особено старателно от хипотермия.

Превръзки и тампони

Докато секрецията продължава, трябва да използвате дамски превръзки и да ги сменяте на всеки три часа. Но не всички са подходящи. Тези с ароматизатори не трябва да се използват тъй като провокират алергични реакции.

Като цяло е по-добре да забравите за тампоните - те не само пречат на отстраняването на вагиналното течение, но и като го абсорбират, могат да причинят размножаване на микроорганизмите и да провокират възпаление. Освен това не се препоръчва носенето на тясно, особено – на синтетично бельо.

Диети и отслабване

По време на периода на кърмене категорично не трябва да се опитват драстични методи за отслабване (строги диети, прием на лекарства, хирургични интервенции).

Основното е, че е безполезно, защото обикновено загубеното тегло при екстремни обстоятелства бързо се връща. Кожата става отпусната и увиснала. В този случай освен това може да развиете ендокринни нарушения, които след това ще трябва да се лекуват дълго време.

Спорт и домакинска работа

Трябва внимателно и постепенно да се включите в домакинската работа след раждането - буквално да се включите. Без тежести, без трудни физически упражнения. След раждането връзките на половите органи и мускулите на тазовото дъно са отпуснати, матката е много подвижна и лесно се мести, така че тежката физическа активност може да доведе до пролапс на вътрешните полови органи на майката.

Сутрешното кафе

Що се отнася до хранителното поведение, кърмещите майки не се нуждаят от специална диета. Достатъчно е, като всички останали хора, да се придържа към принципите на здравословното хранене и да се съсредоточи върху проявите на хранителни алергии при детето си.

Особено си струва да се обърне внимание на консумацията на кофеин. Повечето кърмещи майки могат да пият 2-3 чаши кафе на ден без значително въздействие върху детето. Но някои деца през първите 2-3 месеца от живота си са чувствителни към кофеина - стават раздразнителни и сънят им е нарушен. Майката трябва да наблюдава реакцията на бебето си.

Следродилното състояние на майката е едно от сложните, многостранни и изключително чувствителни състояния в живота на жената. Към него трябва да се отнасяме с особено внимание и благоговение.

Здравата и щастлива майка е ключът към успешното развитие на детето и за силна връзка между майката и бебето.

Д-р Олга Михайлова, wday.ru