Автор
Кристина Кирова

Никога не го правете: Ето защо не трябва да целувате детето си по устата

Много майки предпочитат да демонстрират близост и любов с детето си, като го целуват по устата. Но според някои експерти това действие не е съвсем безвредно.

Те са категорични, че родителите трябва да бъдат изключително внимателни с бебето си, особено в първите два-три месеца след раждането му, защото имунитетът му е много крехък в този момент. Всякакви вируси в този период могат да се развият много бързо и да имат сериозни последствия върху детето. Затова е и препоръчително бебето да няма контакт с външния свят в дните след раждането, а размяната на целувки е крайно нежелателна.

Според лекарите, по устните на един възрастен човек живеят много бактерии. И с целувка по устата детето може да се зарази с вирус. Чрез целувка, инфекцията попада върху устната кухина, започва активно да се размножава. След това засяга стомашно-чревния тракт и кожата. Особено с бебетата трябва да бъдем особено внимателни, защото ако получат целувка по устните, могат дори да развият кариес. Нещо към което бебето не е предразположено. Могат да се случат и много по-сериозни ситуации, може да бъде предаден и херпес. Това е и една от причините да не давате на бебето залъгалка или биберон, който е паднал на земята преди това. Защото това са бактерии, с които малкото човече няма да може да се справи толкова лесно на първо време.

Разбира се, от психологическа гледна точка, физическият контакт и близостта са много важни за детето, но е добре родителите да не прекаляват в тази посока, за да не му навредят.

От друга страна, е добре детето да бъде научено отрано, че дори близостта има граници и то има право да защитава личното си пространство. А когато вие го целувате по устата, то е в пасивна позиция и това може да се разрасне в бъдеще като навик в него и да придобие синдрома на жертвата.

Ето с какви други действия можете да покажете любов и близост към детето си, вместо с целувка по устата:

- Прегръдка - това е най-добрият начин да накарате детето ви да се чувства обичано. Прегръдката носи усещането за защита, за безопасност, за грижа.

- Говорете с него - съгласете се, че изречените думи се помнят много повече от всичко останало. А думите, които е чул в началото на живота си, в детството си, често се помнят до края, дори се превръщат във водещ принцип за него.

- Целувка по челото - ако целувката е важен ритуал за вас, можете да изберете доста по-безопасна зона от устата, а именно челото. От медицинска гледна точка, няма да навредите по никакъв начин на детето.