Автор
Евелин Попадийна

Кога оризът може да стане смъртоносна отрова

Оризът е една от най-древните храни. В Китай са се провеждал годишни оризови церемонии още около 2300 г. пр. Хр. Днес той е една от най-разпространените храни по света. Богат е на въглехидрати, има по-малко мазнини и е източник на фибри, които са важни за доброто здраве на червата. Също така съдържа витамин B, калий и фосфор.

Топлият ориз е вкусен, но е и идеална среда за размножаване на опасни бактерии. Изследователи отбелязват, че след като е сготвен и оставен на стайна температура, бактериите в ориза се размножават, което може да доведе до хранително натравяне с Bacillus Cereus, известно като „синдром на пържения ориз“.

Как се вари и как се съхранява оризът?
Първата задължителна стъпка е измиването на ориза, по този начин ще се отървете от насекоми, отломки и тежки метали, които се съдържат в него. Поставете ориза в студена пода и го оставете да кипне. Препоръчително е да сервирате веднага след като е сварен, или бързо да го охладите и съхранявате в хладилник или фризер. Оставянето на варен ориз на стайна температура за повече от час е непрепоръчително.

Как се претопля?
Можете да затоплите ориза с микровълнова печка, да го изпържите или да го загреете на пара, но след това трябва да се консумира на момента. Не го оставяйте да се затопли на стайна температура, защото съществува огромна вероятност да доведе до хранително натравяне. Основната опасност е, че нагряването, охлаждането и повторното нагряване позволяват развитието на пасни бактерии, увеличавайки шанса за натравяне.

Симптоми на синдрома на пържения ориз
Симптомите при това натравяне са повръщане и диария. Учените споделят, че в повечето случаи заболяването изчезва от само себе си в рамките на един или два дни, но има случаи, в които е възможно да прогресира и дори да доведе до смърт. Лечението на този синдром се фокусира върху пиене на течности, докато стомашно-чревните симптоми отшумят.

Подмладява с 10 години: оризова маска за лице
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Евелин Попадийна

Подмладява с 10 години: оризова маска за лице

Автор Евелин Попадийна