Автор
Теодор Муховски

Без паника: Домашна смес за успокояване на ужилвания от оси

Болка, дискомфорт и нарастващо зачервяване на кожата са само някои от ужасните последици от ужилване от оса. Ако станете жертва на злокобното насекомо, си струва да знаете как да се справите с последиците от нападението възможно най-бързо. Оказва се, че няколко домашно приготвени съставки са всичко, от което се нуждаете, за да почувствате бързо желаното облекчение. Как да се справите с ужилване от оса? Ето няколко съвета.

Нападат ли осите без причина?

Въпреки че някои насекоми се опитват да приличат на нея, осата не може да бъде сбъркана с друго насекомо от род Hymenoptera. След дългата зима тя излиза от скривалището си още през април и не спира да прави живота ни нещастен чак до октомври. В България тя е често срещан вид и може да бъде открита както в селата, така и в градовете. Ако се вгледате в тялото на осата, ще забележите, че то е изцяло покрито с фини власинки. Коремчето завършва с остро жило, което е най-голямото оръжие на насекомото.

Осата може да го движи във всяка посока и за разлика от пчелите, убожда болезнено и многократно. Пчелите обикновено се защитават, когато се чувстват застрашени. Осите са агресивни насекоми, които много често нападат без причина. Въпреки че доста често строят гнездата си доста високо, те обикновено се крият в земята или изграждат убежища непосредствено до нея. Понякога ядат човешката храна, например месо или различни видове сладкиши, затова те много обичат да се движат в близост до домовете.

Какво трябва да предприемем след ужилване от оса?

Само миг невнимание и изведнъж по тялото се разпространява силна и неприятна болка. Това е една от най-честите реакции на организма при ужилване от оса. Тя е тясно свързана с физиологичната реакция към токсичните съединения, впръскани заедно с отровата на насекомото. При хората, които не са алергични към отровата ѝ, това ще завърши само с болезнена, зачервена и подута кожа. Такива симптоми ще преминат в рамките на следващите няколко часа или най-много няколко дни.

Едно незабележимо ухапване обаче става смъртоносно за страдащите от алергия. В допълнение към болката и подуването могат да се появят мускулни спазми, болки в корема и проблеми с дишането.

Как да се справите с ухапване от оса?

Ако ви бъде поставена диагноза алергия към отровата на насекомите, трябва незабавно да отидете в болница, където лекарите ще ви приложат доза адреналин. В случай на стандартна кожна реакция е достатъчно да дезинфекцирате мястото на ухапване и можете да спрете дотук. Специалистите съветват също така да се използват домашни средства за намаляване на болката и дискомфорта. Кои методи работят най-добре?

Антония Петрова яхна слон в Бали (Снимки и Видео)
ЗВЕЗДИ
Автор Ива Петрова

Антония Петрова яхна слон в Бали (Снимки и Видео)

Автор Ива Петрова

Какво използвате като превръзка при ухапване от оса?

Трябва да се уверите, че жилото не е останало в тялото. Ако забележите, че то стърчи от кожата, внимателно го отстранете с козметична пинсета. Следващата стъпка е да приложите кубче лед, увито в памучна кърпа, върху ухапването. Това ще осигури незабавно облекчаване на болката.

Едва след като са предприети тези стъпки, можете да започнете да мислите за домашните компреси. Експертите подчертават, че киселинните превръзки действат най-добре. За целта потърсете в кухненските шкафове сода за хляб, оцет, лимонов сок или дори пакетче аспирин. Просто разтворете или разредете всеки от тези продукти във вода, след което накиснете памучен тампон в получената смес и защитете мястото на ухапване. Ще почувствате трайно облекчение на болката и отока.

Как да се предпазите от ухапване от кърлежи: няколко важни стъпки
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Как да се предпазите от ухапване от кърлежи: няколко важни стъпки

Автор Теодор Муховски