Автор
Ива Петрова

Българинът, изкачил Килиманджаро с трансплантирано сърце, може да влезе в Гинес

Георги Пеев май ще успее да влезе в Рекордите на Гинес като първият българин, изкачил Килиманджаро с трансплантирани сърце и бъбрек."През декември след изкачването, мои приятели писаха до Гинес. Няколко месеца по-късно ми отговориха. Изредени са доста изисквания – двама свидетели, джи пи ес дата, снимки и видеа, документи от болницата", разказа в ефира на "Здравей, България" самият Пеев.

"Тази сутрин в 6:36 ч. българско време Деси, Дидо, Иван и аз стъпихме на връх Ухуру (5895 м) в планината Килиманджаро. Благодаря на Деси и Дидо, че ни подкрепиха на върха в борбата за популяризиране на донорството, за да има повече трансплантации в България. Тази експедиция беше много специална, защото за първи път в света човек с трансплантирано сърце и трансплантиран бъбрек изкачи Ухуру.", написа тогава Пеев.

Георги е трикратен европейски шампион по плуване за трансплантирани атлети и шесткратен вицешампион. Посветил е живота си на каузата за донорството.

Мъжът сподели, че финансирането на донорски ситуации у нас е направо трагично.

"Пропускат се случаите на мозъчна смърт и не се реализират донорски ситуации. Да се надяваме, че в следващия парламент ще има хора в Здравната комисия, които да искат да спасяват човешки животи и нещо ще се промени", коментира той.