Автор
Веселина Петрова

Какво е сексомния и защо някои хора търсят интимна близост на сън

Може да ви звучи налудничаво, но има десетки документирани случаи, в които мъже и жени правят секс по време на сън... Нарича се сексомния и е вид разстройство на съня.

"Това са разстройства на възбудата", казва д-р Карлос Шенк, професор и старши щатен психиатър в Медицинския център на окръг Хенепин към Университета в Минесота.

По негови думи симптомите най-често се появяват по време на най-бавния, най-дълбок стадий на съня. Сякаш в централната нервна система се задейства аларма или спусък и вие за нула време се премествате от мазето на покрива.

"Познанието ви е дълбоко заспало, но тялото ви е активирано. Това е опасно, защото след това започвате да ходите, да тичате и да правите всякакви неща, без съзнанието ви да е будно", казва Шенк.

Трудно е да се изследва сексомнията, защото, ако хората не се наранят, нямат представа за несъзнателната си сексуална активност, докато партньорът в леглото не им каже за това.

Проучване от 2010 г. анкетира 1000 произволно избрани възрастни в Норвегия и установява, че около 7% са изпитвали сексомния поне веднъж през живота си, а близо 3% в момента живеят с това състояние.

"Има хора, които извършват сексуални действия с партньора си и това не притеснява нито един от тях. Така че е възможно за някои това да е по взаимно съгласие", казва Дженифър Мундт, доцент по медицина на съня, психиатрия и поведенчески науки в Медицинското училище "Файнберг" към Северозападния университет в Чикаго.

"Мозъкът по време на сън е устроен по много различен начин от този в будно състояние. Когато спите, не сте в съзнание, така че не можете да стигнете до никакви валидни заключения за така нареченото лъжене или казване на истината в съня", казва Шенк.

Няма начин да се предвиди, че ще развиете парасомния. Някои хора, които като деца са имали говорене или ходене насън, развиват сексомния или друга парасомния като възрастни, но много други не го правят", коментира казва Шенк.

"Не знаем каква е крайната причина, но има генетичен компонент. Ако имате поне един роднина от първа степен в семейството с парасомния, вероятността да развиете такава е по-голяма. След това, колкото повече роднини от първа или втора степен имат парасомния, толкова по-вероятно е състоянието да се запази в зряла възраст или да се появи отново", казва Шенк.

Съществуват медикаменти, които могат успешно да контролират нежеланата сексомния при много хора, но не при всички. Медикаментите не помагат на 41-годишната жена, която Шенк лекува, след като синът ѝ я чува, но напускането на работата, свързана с голям стрес, помага. Тя започнала да спи твърдо по шест-седем часа, без да се появи отново сексуалното ѝ безсъние, пише Вести.

"Това е толкова интересно, защото много хора със стрес стават хипосексуални, не се интересуват от секс. При други пък е обратното. Така че няма 100% абсолютно правило", сигурен е Шенк.

"Хората, които не желаят да използват лекарства, могат да опитат различни поведенчески подходи за контролиране на състоянието", казва Мундт от Северозападния университет, който публикува преглед на такива лечения през септември 2023 г.

"От литературата и от моя собствен опит определено е вярно, че можем да намалим драстично симптомите или евентуално да ги елиминираме при някои хора. При други може да има само частично подобрение или да няма подобрение и тогава може да се наложи прием на медикаменти", споделя Мундт.

Образованието е на първо място, тъй като много хора не разбират етапите на съня и не разбират по какво секссомнията се различава от кошмарите или ярките сънища.

Клиничната хипноза не е нищо подобно на фокусника, който се опитва да въздейства на публиката - казва Мундт. Вместо това тя насърчава човека доброволно да премине в състояние на сънуване или транс. Състоянието на транс е полезно от клинична гледна точка, защото хората са по-отворени за нови идеи, предложения и образи, като например да се видят как спят спокойно и мирно през нощта, каза тя.