Автор
Антония Михайлова

От глоби до депортиране: Страни, в които хората с наднормено тегло не са желани

Може да звучи странно за 21-ви век, но се оказва, че дори и днес има страни по света, които не толерират особено много хората с наднормено тегло. Най-малкото тези държави правят всичко възможно, за да не допуснат такива посетители на своя територия.

Нова Зеландия

Правителството на Нова Зеландия е избрало най-драстичния метод за борба с наднорменото тегло - те просто не допускат хора, които не отговарят на установените критерии. За щастие тези строги мерки не засягат туристите. Властите разглеждат само цифрите на потенциалните имигранти, които искат да получат гражданство. Всеки, който планира да заживее на територията на страната, трябва да се подложи на специален преглед. И ако индексът на телесна маса надвишава 35, ще трябва да забравите за идеята да се преселите тук. Е, или да отслабнете.

Откъде идват тези искания? Всичко това се прави с цел спасяване на държавния бюджет. Затлъстелите хора боледуват често и следователно причиняват високи разходи за здравната система. А в Нова Зеландия всеки четвърти възрастен е с наднормено тегло. Оттук и изискванията към мигрантите - да не се влошава нивото на държавния бюджет. Вече дори има няколко известни реални случая, при които собственици на закръглени фигури са били отблъснати от дверите на страната. Така 130-килограмов готвач от Южна Африка не успял да поднови работната си виза заради теглото си.

Ръгбистът Ричи Трисайз от Великобритания също бил изправен пред подобна ситуация. Той трябвало да отслабне, за да получи разрешение за пребиваване и да докаже, че няма да бъде бреме за здравеопазването. Съпругата му - фотографът Роуан, също не отговаряла на критериите, но не успяла да се върне във форма толкова бързо. В резултат на това Ричи се преместил сам, а жена му останала у дома известно време, докато не посвалила някой и друг килограм.

Япония

Японските власти пък решиха да контролират не посетителите, а своите граждани. През 2008 г. Страната на изгряващото слънце прие закон, наречен „Метабо“. Според него всеки възрастен (от 40 до 75 години) жител на Япония трябва да се подлага на редовни медицински прегледи.

Един от здравословните параметри е размерът на талията. И така, при жените талията не трябва да надвишава 80 см, а при мъжете - 90. Какво се случва, ако японка или японец са напълняли и не се вписват в разрешените мерки? Всичко е просто - „нарушителят“ се изпраща на диетолог и в крайни случаи се издава глоба с прилична сума.

Мексико

В Мексико също използват подобен подход като този на японците. Хората тук буквално са принудени да бъдат слаби. За да постигне това, правителството е разработило цял набор от мерки. Например местните жители със затлъстяване са длъжни да посещават диетолог и да спортуват. И ако човек клекне определен брой пъти един след друг, може да получи безплатен билет за градския транспорт от специална машина.

Властите втук са въвели и данък върху вредните храни и добавките. Похапването на чипс и бургер е по-скъпо, отколкото да си вземете например зеленчукова салата, чиния с плодове и диетично барче.

Не само възрастните мексиканци страдат от наднормено тегло, но и децата. Затова е въведен закон, според който се забранява продажбата на вредни хранителни продукти в училища и други институции за деца. На учениците се предлага само здравословна храна, която не допринася за наддаване на тегло.

Невероятно, но факт: 4 страни, в които жените имат право на много мъже
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Михайлова

Невероятно, но факт: 4 страни, в които жените имат право на много мъже

Автор Антония Михайлова

ОАЕ

Най-лоялният начин за влияние върху жителите е в Обединените арабски емирства. Местните власти са измислили годишен конкурс с впечатляващи награди. В него могат да участват граждани с наднормено тегло. Участниците в програмата получават 2 грама злато за всеки загубен килограм. Не е лоша мотивация, нали!