Автор
Антония Михайлова

Принудиха ме да мълча: Защо три Мис САЩ се отказаха от титлите си

През изминалата седмица цели три американски кралици на красотата се отказаха от титлите си едновременно, спечелени от тях миналата есен - Мис САЩ 2023 Ноелия Войт, Мис Тийн САЩ 2023 Ума София и нейната подгласничка - 19-годишната Мис Тийн Ню Йорк 2023 Стефани Скинър. Момичетата публикуваха съответните изявления в социалните мрежи в рамките на един ден едно след друго, съобщава New York Post.

Съединените щати остават без три големи носителки на титлата за красота за първи път в 72-годишната история на конкурса.

Според 24-годишната Ноелия, която е от венецуелски произход, титлата "Мис САЩ" е била детска мечта за нея и решението ѝ да "се оттегли от почетния пост" е било "много трудно" за нея. Тя също така благодари на феновете за тяхната „непоколебима подкрепа“ и ги призова "никога да не правят компромис с физическото и психическото си благополучие". В същото време феновете забелязаха, че първите букви на всяко от 11-те изречения в нейното изявление образуват фразата "Аз съм заглушена".

View post on Instagram
 

17-годишната Мис Тийн, родена в Мексико, пък каза, че нейните лични ценности "вече не са напълно в съответствие с политиките на организацията". "Разбира се, не виждах така завършването на моето "кралство", добави тя.

Стефани Скинър признава, че решението да не приеме короната след оттеглянето на Ума София за нея е било „изключително трудно“.„Работих толкова упорито и жертвах толкова много за целта да стана Мис Тийн САЩ. И въпреки че тази титла беше моя мечта, вярвам, че нещото, което никога няма да направя, е да се отрека от характера си“, споделя Стефани пред People в интервю от 13 май.

Организаторите на Мис САЩ благодарят на момичетата за работата им, като отбелязват, че техният комфорт винаги ще бъде приоритет за тях.

View post on Instagram
 

Според източници на The Post момичетата са напуснали заради "тормоз" от страна на генералния директор на организацията, те носят "трънливите си корони" вече няколко месеца, принудени от железни договори постоянно да се усмихват, въпреки "нередните условия на труд".

"Има спешна нужда от намеса на ниво ръководство. Тази токсична атмосфера е въпрос на сериозна загриженост", споделя пред медията източник.

В същото време на 3 май мениджърът на социалните медии на организацията Мис САЩ Клаудия Мишел подаде оставка. "Смятам, че начинът, по който сегашното ръководство говори за своите титуляри, е непрофесионален и неуместен. Отхвърлям токсичността на работното място и всякакъв вид тормоз. "Вярвам, че психичното здраве и щастието на Ноелия и Ума са били сериозно засегнати и не мога да премълча за това", пише бившата представителка на организацията.

View post on Instagram
 

Източникът на The Post твърди още, че главният изпълнителен директор на конкурса Мис САЩ - Лейла Роуз, която пое форума в свои ръце миналия август, е направлявала публикации в социалните медийни платформи на организацията от името както на Мис САЩ, така и на Мис Тийн САЩ. В допълнение, момичетата са ограничени от задълженията за неразкриване на условията на техните „кралски“ договори.

"Тя се опитва да говори с гласа на момичетата, но на тях дори не им е позволено да говорят за себе си. Това е просто нелепо", коментира източникът.

Нито една от трите отказали се от короните си титулярки не са говорили публично за причините за оставката си, но в писмо до CNN Мис САЩ 2023 очертава редица обстоятелства, довели до това решение.

Под напрежение: Защо Мис САЩ се отказа от титлата и наистина ли е толкова стресиращо
ПО ЖЕНСКИ
Автор Веселина Петрова

Под напрежение: Защо Мис САЩ се отказа от титлата и наистина ли е толкова стресиращо

Автор Веселина Петрова

Тя описа "токсична работна среда", която "представлява лошо управление в най-добрия случай и тормоз в най-лошия". Тя обвини главния изпълнителен директор на конкурса Лейла Роуз, че я е "оклеветила" в разговори с хора във и извън организацията, наричайки я "психично болна".

Войт твърди, че главният изпълнителен директор на конкурса "активно насърчава култура на страх и контрол – точно обратното на овластяването на жените, което не е безопасно за бъдещи титуляри и служители". Организацията многократно не успяла да осигури жилище, пише Войт, и месеци наред не ѝ осигурила апартамент и кола, както било посочено в наградния пакет. Освен това тя не е получила и охрана. Последното довело до сексуален тормоз по време на коледен парад в Сарасота, Флорида, докато кралицата на красотата се оказала сама с неназован мъж в кола.

След Войт титлата Мис САЩ отиде при представителката на Хаваите Савана Янкевич, но след отказа от короната от страна на Ума София и Стефани Скинър към момента нито една от претендентките все още не се е съгласила да носи титлата Мис Тийн САЩ.

View post on Instagram