Автор
Антония Михайлова

Изкусните ловци на див мед в Непал - един от най-опасните занаяти в света

Високо в подножието на Хималайските планини в централен Непал ловците на мед от племето Гурунг рискуват живота си, за да изкачат стръмни скални стени два пъти годишно, събирайки мед, който е продукт от жизнения цикъл на хималайските гигантски пчели - най-големите и опасни пчели в света. Те създават различни видове мед, в зависимост от сезона и надморската височина на цветята, произвеждащи нектар.

Местните са започнали да събират мед в тази област преди приблизително 12 000 години и уменията, необходими за поддържане на тази древна и свещена традиция, са се предавали от поколение на поколение в продължение на стотици години. 

View post on Instagram
 

Гурунгите са тибето-бирмански народ, живеещ предимно в централен и западен Непал (на запад от долината на Катманду), както и малък брой в Бутан и Индия. Днес броят на тази етническа група наброява малко над 600 хиляди души. Основните занимания на нейните представители са земеделие, скотовъдство и занаятчийство.

Но има и други занаяти, чийто произход идва от дълбока древност. Два пъти годишно ловците на мед от етническата група Гурунг се изкачват по стръмни скали в централен Непал и започват традиционното събиране на мед.

View post on Instagram
 

Групата мъже, водени от опитен ловец на мед, вървят часове през стръмните планини, носейки със себе си храна, бамбукови въжета, дълги остри бамбукови прътове, които използват, за да накълцат внимателно пчелните пити и да ги поставят във висящите до телата им кошници. Когато стигнат мястото, водачът им моли бога на водата, бога на земята, бога на огъня, бога на вятъра и бога на змията за тяхната благословия в лова на мед. Малко подхлъзване може да означава падане от десетки метри и сигурна смърт за ловците.

В подножието на скалата мъжете запалват огън от трева и дървета, за да може димът да прогони пчелите от кошерите им. Едва двама души от групата се изкачват по стълба от бамбуково въже. Същинското събиране става посредством две простички неща - острата бамбукова пръчка в едната ръка и кошница в другата.

View post on Instagram
 

Напълнена с „плячката“, кошницата се спуска надолу, където медът се изстисква от пчелните пити, без да се прибягва до термична обработка. Опасността от тази дейност не е никак за подценяване и превръща този занаят в един от най-опасните в света. В допълнение към риска от падане ловците вземат мед от най-големите пчели в света.

Дивите пчели в Хималаите принадлежат към семействата Apis Laboriosa и Apis Dorsata и са необичайно големи по размер – дължината им може да достигне три сантиметра. Ето защо, въпреки всички предпазни мерки, е почти невъзможно напълно да се избегнат ужилванията от пчели. Този необичаен лов за мед обикновено продължава няколко часа и привлича много туристи, които обичат да наблюдават опасното събитие.

View post on Instagram
 

"Сладкото злато“, както наричат още дивия мед в Непал, събиран от скалите, е органично изключително богат на полезни хранителни вещества. Благодарение на специалните компоненти, които тези пчели събират през пролетта, пролетният хималайски мед е особено скъп. Обикновено се изнася за Япония, Южна Корея и Китай.

Наричан още „луд мед“, той има халюциногенни свойства, а две чаени лъжички са достатъчни, за да предизвикат психотропни ефекти, подобни на тези на канабиса. Има хора, които описват ефекта като „леко опияняващ“, докато други го определят даже като смъртоносна отрова. За непалците „лудият мед“ се смята за лечебен в малки дози и те го използват като антисептик, сироп за кашлица и болкоуспокояващо.

View post on Instagram
 

Медът с халюциногенни свойства се получава, когато пчелите се хранят с цветен прашец от няколко вида рододендрон. Той е по-гъст, има леко горчив вкус и червеникав цвят. През годините търсенето на този качествен продукт се е увеличило експоненциално, особено на китайския, японския и корейския пазар. Неслучайно „лудият“ мед се нарежда сред най-скъпите видове мед в света. Продава се между 60 до 80 долара за паунд (около 450 г) на черните пазари в редица азиатски страни, някои от които имат много строги закони срещу наркотиците.

Ловът на мед, или както го наричаме днес - пчеларството, е една от най-старите професии в света, известна от 8000 години. В Испания са открити пещерни рисунки, изобразяващи хора в процес на събиране на мед.

21 удивителни факта за Непал, които ще ви смаят
НОВИНИ
Автор Миляна Вълева

21 удивителни факта за Непал, които ще ви смаят

Това обаче, което непалските мъже от народа Гурунг продължават да правят до днес, рискувайки живота си за прехраната на своето семейство, е нещо, пред което можем само да се преклоним. Тяхната абсолютна отдаденост към традициите и обичаите ги прави важна част от културното богатство на Непал.

Непоколебимият дух и смелост на тези корави мъже, сблъскващи се ежедневно лице в лице с трудностите, са вдъхновяващ пример за мъжество, доблест и безстрашие. Качества, от които хората от западния свят могат само да се поучат.

View post on Instagram
 


Снимките са от Инстаграм профила на Андрю Нюи - пътешественик и фотограф, който прекарва две седмици с племето и документира древната им традиция в своя проект The Gurung Honey Hunters.