Автор
Теодор Муховски

За пръв път у нас легендата Нирмал Пурджа ще изнесе лекция в България

Алпинистът от Непал Нирмал Пурджа ще посети България, за да изнесе лекция. Събитието ще се проведе на 8 юни, а мястото е залата на волейболен клуб Левски в София - Garitage Park.

Неговото посещение е по покана на Eurospeed.

„Нимс е уникален алпинист и атлет и отговаря напълно на разбирането ни, че няма невъзможни неща и, че за да успееш, трябва да си вярваш и никога да не спираш. Освен това той е силно ангажиран с природата, а ние сме си поставили за цел да сме първата транспортна компания в България, която да достигне операции с нулеви емисии. Много от колегите ни определят това като „Невъзможно“ и точно това е причината да поканим Нимс в България - Невъзможното за него е просто един обикновен ден в планината, което е вдъхновяващо“, споделя Николай Рашков, оперативен директор на Eurospeed.

Пурджа е известен с това, че приз 2019 година само за 190 дни успя да покори абсолютно всички върхове над 8000 метра надморска височина. По този начин той подобри предишния рекорд, дело на кореецът Ким Чан-хо - седем години, десет месеца и шест дни, завършено през 2013 г. Тогава той подобри постижението на поляка Йежи Кукучка (между 1979 и 1987 г.).

Трябва да се уточни, че когато покоряваше върховете Нирмал използва допълнителен кислород и подкрепата на шерпите.

Непалецът подобри и друг рекорд - само за 48 часа той успя да се качи на Еверест, Лхотце и Макалу, а през 2021 година в компанията на 9 непалски алпинисти правят първото в историята зимно изкачване на трудния връх К2.

Четете още: Топ 10 на най-живописните пътешествия с влак из Европа