Автор
Теодор Муховски

10 неща у дома, които могат да ви убият - внимавайте с тях

Във всеки дом има неща, които носят съвсем реална заплаха дори за живота ни. Нека да разберем кои са те.

Чайник и филтър за вода

При първия всичко е просто: ако не го почиствате редовно, по стените и дъното му се образува котлен камък. Той не само разваля вкуса на водата, но солите в мръсния чайник се отлагат във вътрешността и не са полезни за здравето - те увреждат бъбреците.

Подобна е историята и с филтрите за вода: ако не сменяте абсорбиращите елементи навреме, те просто спират да вършат работата си. Излиза, че просто пиете обикновена необработена вода от чешмата. Тя едва ли е опасна, но със сигурност не е здравословна.

Тапети и бои

Тапетите и боите трябва да се избират много внимателно. Некачественото покритие съдържа токсични вещества, като бензол или формалдехид. Токсините, които постепенно се изпаряват, развалят благосъстоянието ви: те могат да предизвикат алергии и да повлияят на здравето на бъбреците, черния дроб и нервната система.

Най-безопасният тапет е хартиеният тапет. Той не съдържа нищо вредно. Или други тапети, изработени от естествени материали, като например бамбукови тапети. А най-отровните са виниловите.

Възглавници

Въпросът е в паразитите, които живеят вътре. Например акарите. Невъзможно е да ги забележите с просто око. А те предпочитат естествени материали: пух, пера.

Акарите могат да провокират развитието на различни неприятности: дерматит, алергии, уртикария, дори подуване на дихателните пътища. А също и акне.

Експертите предупреждават: възглавниците трябва да се сменят на всеки 3-4 месеца, ако сте алергични, и поне веднъж на две години, ако здравето ви е наред. Ако ви е жал да се разделите с любимото си изделие от пера или пух, можете да го претапицирате.

Диван

Дори мебелите могат да бъдат опасни, ако са изработени от ПДЧ. Става въпрос за лепилото, използвано за производството на мебелни материали. То съдържа феноли, формалдехиди, фталати, които отново не са полезни за здравето.

Оказва се, че любимият ви диван постоянно отделя отрови във въздуха, които могат да предизвикат алергии, респираторни заболявания, хрема, дразнене на очите. Освен това формалдехидът провокира бъбречни, сърдечни и мозъчни заболявания. Съществува и висококачествено ПДЧ, което е изработено по по-безопасна технология. Но тя е по-скъпа, имайте предвид.

Фланела

Чудесен начин за отстраняване на мъртвите кожни клетки, но също така е и идеална среда за размножаване на бактерии. В края на краищата влажната и топла среда в банята само благоприятства това. Важно е да сменяте гъбата за тяло толкова често, колкото и четката си за зъби, ако не и по-често.

Ако това правило се пренебрегне, лесно можете да си навлечете някоя кожна неприятност и после да се чудите как се е случила. Между другото, в луфата, изработена от естествени материали, бактериите се размножават много по-лесно.

Телевизор

И всякакви други джаджи, в които сме склонни да заспиваме. Гледането на телевизия през нощта е вредно. Изкуствената светлина и излишната информация стимулират мозъка ни, поради което заспиваме по-зле и спим лошо. Освен това светлината влияе на производството на мелатонин - хормон, отговорен за съня.

Не без основание лекарите съветват да се спи на пълна тъмнина. Затова оставете джаджите извън спалнята и поставете телевизора в хола.

Дъска за рязане

Да, върху нея се размножават бактерии. И ще сгрешите, ако си мислите, че пластмасовите дъски са „по-здравословни“ от дървените. Всъщност пластмасата е много по-благоприятна среда за бактериите. Оказва се, че в нея бързо се образуват микропори, в които залепват остатъци от храна.

Те, разбира се, започват да гният. Ето защо е по-добре да се използват дървени. Но също така ги сменяйте на всеки три или четири месеца. И не забравяйте за златното правило: имайте различни дъски за месо, риба и зеленчуци.

Постелка за баня

Тя има почти същия проблем като фланелата. Във влажната и топла атмосфера на банята бактериите върху постелката се размножават като гъби след дъжд. Между другото, по нея също има гъби - буквално. Мухъл, гъбични спори - всичко остава по нея.

Те могат да причинят не само кожни заболявания, но дори и астма. Ето защо е важно да перете и подсушавате постелката си толкова често, колкото перете кърпите си.

Кухненски кърпи

4 милиона за всеки квадратен сантиметър. Такава е концентрацията на бактерии върху кухненските кърпи. И вашите също. Ако избършете масата с кърпа, върху която има капка кръв след рязане на месо или птици, бактериите започват да се развихрят щастливо.

Някои от тях предизвикват чревни разстройства, а други - кожни обриви. И акне също. Експертите съветват да перете кърпите в много гореща вода и да ги сменяте на всеки два месеца.

Гумени играчки за баня

В тях се размножават плесени. Да, отвън това си е все същото симпатично жълто гумено пате, но отвътре е отвратителна колекция от микроорганизми. Дразнене на лигавиците на очите, носа, дори стомашни проблеми - бактериите от гуменото пате могат да направят всичко.

Между другото, в къщата има още един подобен развъдник на микроорганизми. Това са блендерите и кухненските роботи. В техните гумени уплътнения обичат да се заселват бактерии и плесени. Обикновено не можете да ги видите отвън, а и е трудно да ги измиете.

Предупреждението на Ванга: Ако едно от тези 4 неща се счупи в дома ви, очаквайте неприятности
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Михайлова

Предупреждението на Ванга: Ако едно от тези 4 неща се счупи в дома ви, очаквайте неприятности

Автор Антония Михайлова