Автор
Антония Михайлова

Удивителни факти за Лувъра, които ще ви смаят

Лувъра в Париж с право се смята за най-известния музей в света. В него се съхраняват редица безценни произведения на изкуството, оценени на стотици милиони долари и повече. Невъзможно е да се прецени дори приблизително колко струва цялата колекция на Лувъра - бившата резиденция на френските крале.

Сред всички музеи на изкуството в света той е най-посещаваният. Всяка година в Лувъра идват около 10 милиона туристи.

Разполага с два сателитни музея - Лувъра Ленс, също разположен във Франция и Лувъра Абу Даби, който се намира в Обединените арабски емирства.

Лувърът съхранява около 300 хиляди експоната, най-старите от които датират отпреди 9000 години.

Всички експонати в Лувъра са разделени в 9 колекции. Една от тях е посветена на историята на самия музей. Този величествен дворец дълго време е бил резиденция на френските монарси.

За първи път е отворен за обществеността по време на Френската революция в края на 18-и век.

По време на Втората световна война, когато германските войски превземат Париж, колекциите на Лувъра са евакуирани предварително.

Музеят е обиран няколко пъти. Дори "Мона Лиза" - най-скъпият експонат, бе откраднат през далечната 1911 г. и върната две години по-късно. 

Първоначално в Лувъра се съхраняват само антични статуи. Изключение правеха само скулптурите на Микеланджело.

Някога Лувърът е бил крепост. Още повече, че първата му кула е издигната през 1190 г., а вече е на повече от 8 века.

Експозицията на Лувъра заема четири сгради. Ще отнеме повече от един ден само да преминете през всички зали, без да се спирате в тях.

Преди революцията в Лувъра се помещават много работилници, в които занаятчиите създават различни луксозни предмети директно за управляващата династия.

Пред Лувъра стои стъклена пирамида, построена през 80-те години. Състои се от 673 сегмента, а неин прототип е Хеопсовата пирамида. Тя е проектирана от китайско-американският архитект Яу Мин Пей, който е избран да обнови музея от тогавашния президент Франсоа Митеран.

Колонадата на Лувъра е проектирана от архитекта Клод Перо - брат на известния писател Шарл Перо.

Историята на произхода на името "Лувър" все още не е известна, въпреки че има различни предположения.

Много експонати, принадлежащи на музея, се излагат само от време на време, тъй като просто няма достатъчно място за едновременното им показване. Около 10% от всички колекции са изложени едновременно.

Сред всички музеи в света парижкият Лувър е на първо място по площ, която заема.

Само долните два етажа на Лувъра са запазени за музея. Останалата част от сградата изпълнява административни функции.

Тук се намира и Министерството на финансите на Франция.

Император Наполеон преименува Лувъра на името на Наполеон Бонапарт, тоест на самия него, но след свалянето му от власт предишното име бе върнато на старинния дворец.

Администрацията на Лувъра официално позволява на амбициозните художници да идват със стативи и четки в определени часове и да копират картини, изложени в залите.

Египетската колекция е една от големите атракции на парижкия музей. Тук може да разгледате красиви и древни саркофази, мумии и това, с което музеят може да се похвали - един от най-големите сфинксове извън Египет. Това е Големият сфинкс от Танис, датиращ от 2600 г. пр.н.е. Гранитната скулптура е била открита в руините на храма на Амон-Ра в Танис, столицата на Египет по време на 21-ва и 23-та династии.

От глоби до депортиране: Страни, в които хората с наднормено тегло не са желани
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Антония Михайлова

От глоби до депортиране: Страни, в които хората с наднормено тегло не са желани

Автор Антония Михайлова

Тук се съхранява известната "Мона Лиза". Откакто състоянието на картината започна да предизвиква опасения поради възрастта ѝ, тя спря да напуска Лувъра изобщо, дори за изложби. Освен това за картината е отделено отделно надеждно защитено помещение, в което няма други експонати. Там портретът на Джокондата е поставен зад бронирано стъкло.

Популярността на музея се увеличи още повече след излизането на книгата и филма "Шифърът на Да Винчи", тъй като действието на това произведение частично се развива тук.

През 2016 г. администрацията на музея дори пусна приложение за смартфони, което помага на туристите да се ориентират в огромния комплекс от сгради и да не се изгубят.

На официалния сайт на Лувъра можете да направите безплатна виртуална разходка из залите му.

Музеят се намира на брега на река Сена и понякога нивото на водата се покачва. В такъв случай от Лувъра са разработили специална схема за евакуация на експозиции, към която се прибягва, ако има риск водата да залее първия етаж на музея.