Автор
Ева Григорова

Принцеса Даяна е предсказала "Мегзит"

Споменът за Даяна, принцесата на Уелс, се пази от нейните братя и сестри, включително Чарлз, Ърл Спенсър, който според медиите наскоро застана на страната на принц Хари и Меган Маркъл в продължаващото им неразбирателство с кралското семейство.

„Фактът, че семейство Спенсър присъства за Хари по време на това посещение, говори много за това къде се крие тяхната лоялност“, сподели кралския автор Том Куин за появата на семейството на майката на Хари с него на събитие на 8 май. „Както Хари, семейство Спенсър все още гледат на кралското семейство до известна степен като на противник."

„Семейство Спенсър винаги се е чувствало неудобно с кралското семейство след смъртта на майката на Хари и Уилям“, добави той. „Ърл Спенсър, братът на Даяна, беше открито критичен към това как кралското семейство се отнасяше към сестра му, като критиките бяха насочени предимно към принц Чарлз.“

Бракът на Чарлз и Даяна беше "легендарен" със своите "противоречия" и завърши с развод през август 1996 г., което беше една година преди трагичната смърт на някогашната бъдеща кралица в автомобилна катастрофа в Париж. През следващите години най-малкото ѝ дете принц Хари се бунтува срещу позицията си до средата на 2000-те, преди да се присъедини към армията. Той се срещна с бъдещата си съпруга през 2016 г., преди да се оженят през пролетта на 2018 г.

Неговият по-голям брат принц Уилям се хвърли с пълна сила в съдбата си на бъдещ монарх на Великобритания, което много кралски анализатори твърдят, че покойната принцеса „също е предсказала“, когато сравнява синовете си.

Даяна вероятно ще бъде „сломена“ днес от разрива, който се разви между синовете ѝ благодарение на спора за „Мегзит“ през 2020 г. и атаките на семейство Съсекс срещу короната, която най-големият ѝ син ще носи един ден. „Тя щеше да види това да започне и щеше да го спре“, каза бившият иконом и довереник на Даяна, Пол Бърел, пред медиите.

Решението на Хари и Меган да се отделят от монархията преди четири години все още отеква и до днес, благодарение на документалния филм по Netflix на двойката и експлозивните мемоари на Хари от 2023 г., "Резервният". Принцът често атакува брат си в книгата, което изненада някои анализатори, които смятаха, че той ще "унищожи краля".

„Това, че бракът ѝ се разпадна разби сърцето ѝ “, добави Бърел. „Тя би предвидила, че след като той се разпадне, Уилям и Хари предстои да имат собствени проблеми и това се сбъдна.“

Ърл Спенсър нападна кралското семейство на погребението на по-малката си сестра на 6 септември 1997 г. в Уестминстърското абатство. Благородникът се закле, че той, заедно със сестрите на Даяна, лейди Сара Маккоркудейл и лейди Джейн Фелоуз, ще „защитят“ Уилям и Хари като тяхно „кръвно семейство“, което обърка семейството им по бащина линия – кралските особи.

През последните години Хари беше забелязан да посещава имението на Спенсър в Althorp House, където Даяна е погребана на уединен малък остров с езеро.