Автор
Пепа Попова - Пепита

Рокля - одеяло и пънк килт – шоуто на Dior Cruise 2025 в Шотландия преоткрива емблематични парчета по любимите места на Monsieur Dior

През 1955 г. мосю Диор представя своята работа в балната зала на хотел Gleneagles, Пъртшир, Шотландия. Повече от 70 години по-късно легендарната къща ни връща отново там, за да ни покаже колекция Dior Cruise 2025.

Шоуто се проведе в Шотландия в грандиозните градини на замъка Дръмонд. Завесата към колекция Cruise 2025 на Dior започва да се открива с потапяне в безкрайната зеленина на Пъртшир - през километри гори и приказни естествени тунели, образувани от дърветата. Едно изненадващо пътешествие, което ни връща назад преди повече от 70 години. През 1951 г. Кристиан Диор избира това завладяващо място, за да представи своята пролетно-лятна колекция, а през 1955 г. отново се връща там за благотворително модно ревю, в което участват 172 модела висша мода като главни герои и което се провежда именно в хотел The Gleneagles.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

За да отпразнува скъпоценния съюз, който свързва къщата с тази страна, Мария Грация Кюри реши да ни покаже любимите места на Мосю Диор в Шотландия, както и любовта му към някои от типичните за там материи - тартана.
 

Това е може би единствената елегантна материя, която устоява на тенденциите“, пише Диор в Малкия речник на модата. Това е символичната тъкан на Шотландия, която неизбежно ни насочва към традиционния килт, един от ключовите елементи на колекцията Cruise 2025 на Dior.

 

View post on Instagram
 

За да пресъздаде по автентичен начин характера на тъканите, Кюри създава различни сътрудничества с местни дизайнери и занаятчии.

 

За модното шоу Dior Cruise 2025 включихме няколко компании, като The Kilt, на младата британска дизайнерка Саманта Маккоуч“, пише творческият директор на Dior.

За нас беше наистина интересно да видим как всяка от тези компании, специализирана в одеяла, тъкани или плетива, включва цялата верига на доставки в себе си. Отправната точка беше най-новата книга на писателката и историк Клеър Хънтър, която написа биография на Мария Стюарт в Тюдорската Англия. Томът „Brodering her Truth: Mary, Queen of Scots and the Language of Power“ е антропологично изследване на бродерията – друга фокусна точка на новата колекция – която се превръща в политически език и израз на свободата.”

 

След като стига до съвършенството на шотландската изработка, Мария Грация се концентрира върху преоткриването на емблематичните традиционни облекла, интерпретирайки ги по съвременен начин. Ето и ключовите елементи:

Одеялото се облича

Емблематичното тартаново одеяло, пълно с ресни, е драпирано около тялото, обгръщайки го, да, но с типичния силует на Dior. Талията е подчертана с колан - с прикрепена мини чантичка - а деколтетата варират от модел до модел: под формата на шалте, разкриващо раменете или асиметричното.

 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Пънк килт

В колекцията Cruise 2025 на Dior килтът намира своето модерно място чрез пънк естетиката: съчетава се с тениски и кожа, както и с аксесоари с шипове.

 

View post on Instagram
 

Бюстието като аксесоар

Нека веднъж оставим настрана емблематичните чанти на модната къща, защото на шоуто на Dior Cruise 2025 истинският must-have е бюстието.

Те са снабдени с декорации, ципове, панделки, които могат да се коригират и се съчетават както искате, те са проектирани точно като аксесоар“, обяснява Мария Грация Киури.

 

View post on Instagram
 

Бродерията, инструмент на свободата

Дори бродерията намира своя модерен прочит - от по-семпли визии до най-ценните. Бродерията продължава да бъде средство за свобода.

View post on Instagram
 
View post on Instagram