Автор
Пепа Попова - Пепита

Бащата на обувките, в които Холивуд се влюби: Известните изобретения на Салваторе Ферагамо

На 5 юни 1898 г. е роден Салваторе Ферагамо – италиански дизайнер на обувки, който през 20-те години на миналия век кара Холивуд и целия свят да се влюбят в творенията му.

Любовта му с обувките започва на деветгодишна възраст, когато след завършване на основно училище в град Бонито  (на 100 километра от Неапол), той отива да чиракува при обущар, въпреки че родителите му са против. На 11-годишна възраст за него вече работят двама души, млади като него, а три години по-късно Ferragamo управлява шестима служители. След това заминава за САЩ, където вижда, че обувките могат да се шият и на машини. Той обаче предпочита ръчната работа и започва да изработва обувки по поръчка на American Film Company. Когато филмовата индустрия се установява в Холивуд, Ферагамо, който вече е любимец на звездите, също мести бизнеса си там. Сред клиентите му са Ава Гарднър, Одри Хепбърн и Мерилин Монро.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Нейно величество “Свободата”

Разбира се, обувки с токчета съществуват преди раждането на Салваторе Ферагамо, но заради любовта му към експериментите ние, жените, имаме совбодата да избираме. Именно на Ферагамо дължим обувките с квадратната пета, корковите подметки, както и обувките на платформа. През 1947 година създава прочутите си „невидими сандали”, за чиято изработка използва найлонови прозрачни влакна. Изобретяването на висок метален щифт обаче му носи всеобщо признание. Това се случва през 50-те години на миналия век и холивудската дива Мерилин Монро вдъхновява дизайнера да създаде такива нестабилни, но много съблазнителни обувки.

Общо Salvatore Ferragamo има около 300 патента, защото мечтае да създаде не само красиви, но и удобни обувки. Специално за това обущарят учи анатомия, математика и инженерство.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

На височина

Именно на Salvatore Ferragamo трябва да благодарят всички фенове на обувките на платформа. Той ги създава за известната нюйоркска модница Пеги Гугенхайм. Именно с тях през 1947 г. той печели наградата Neiman Marcus, която тогава се счита за "Оскар" на модния свят.

 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Под властта на цвета

Салваторе Ферагамо е сигурен, че цветът може да накара дори класическите обувки да изглеждат по нов начин, именно заради това той се отнася към избора на нюанси с особен трепет. Самият той признава, че усещането му за цвят е компилация от пейзажите от родната му Южна Италия, идеите на неговите приятели художници, мексиканското влияние след живота в Калифорния и ренесансовите стенописи, които е видял във Флоренция. Ферагамо определя червения цвят за базов. Това е причината да го виждаме във всяка негова колекция до днес.

 

View post on Instagram
 

Деконструкция и трансформация

През 1951 г. Ferragamo представя на обществеността обувките Kimo. Тяхната характеристика е променлив нос, благодарение на който придобиват много различен външен вид. Дизайнерът е вдъхновен да ги създаде от японските таби. Клиентите са възхитени, а самият италианец предсказва модата на трансформаторите няколко десетилетия напред.

View post on Instagram