Автор
Веселина Петрова

Черешите са добри за талията и здравето

Черешите са не само вкусни, но и пълни с изненадващи ползи за здравето. Богати са на хранителни вещества, антиоксиданти и други съединения, които могат да допринесат за цялостното ви благосъстояние.

Богати на антиоксиданти. Черешите са отличен източник на антиоксиданти, включително витамин С, витамин А и фенолни съединения като антоцианини. Тези антиоксиданти могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и да намалят риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и диабет.Намаляване на възпалението. Хроничното възпаление е свързано с различни здравословни проблеми, включително артрит, сърдечни заболявания и дори затлъстяване. Черешите съдържат няколко съединения, за които е доказано, че имат противовъзпалителни свойства, като антоцианини и кверцетин. Доказано е, че тези съединения намаляват производството на възпалителни молекули като цитокини и ензими COX, което може да помогне за намаляване на възпалението в тялото.

Грижат се за здрава кожа. Витамините А и С, открити в черешите, играят решаваща роля за поддържането на здрава кожа. Витамин А подпомага клетъчния растеж и размножаване, докато витамин С насърчава образуването на колаген – протеин, който осигурява структура и еластичност на кожата. Освен това антиоксидантите в черешите могат да предпазят кожата ви от увреждане, причинено от слънцето и околната среда.

Подобряват съня. Черешите са един от малкото естествени източници на мелатонин - хормон, който регулира съня. Консумирането на череши, особено преди лягане, може да увеличи нивата на мелатонин в организма, което води до подобрено качество на съня.

Добри са за сърцето. Изследванията показват, че редовната консумация на череши може да има положителен ефект върху здравето на сърцето. Антиоксидантите и противовъзпалителните свойства на черешите могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, подобряване на нивата на холестерола и намаляване на риска от атеросклероза – натрупване на плака в артериите.

Помагат ни да отслабнем. Черешите са с ниско съдържание на калории (около 77 калории на чаша) и високо съдържание на фибри, което ги прави идеална закуска за хора, които се опитват да контролират теглото си. Фибрите в черешите могат също така да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго, намалявайки желанието за преяждане.

Тъмно-червените сладки череши са изпълнени със сладост, но нямат добавена захар. Могат да се похвалят и с нисък гликемичен индекс (дори в сравнение с други плодове), което означава, че техните естествени захари се освобождават бавно в кръвта. Плодовете с по-нисък гликемичен показател не повишават кръвната захар и затова помагат да се заситим по-бързо и да не сме гладни по-дълго време.

Служат като превенция на рака. Няколко проучвания показват, че диети, богати на антиоксиданти, могат да помогнат за предотвратяване на развитието и растежа на раковите клетки. Поради високото си съдържание на антиоксиданти, черешите потенциално могат да играят роля в превенцията на рака, въпреки че са необходими повече изследвания в тази област.

Облекчават болките при подагра. Подаграта е болезнено състояние, характеризиращо се с подуване и зачервяване на ставите, обикновено в краката. Проучванията показват, че черешите могат да помогнат за облекчаване на симптомите на подагра чрез намаляване на нивата на пикочната киселина в кръвта – вещество, което може да причини болка и възпаление при хора с това състояние.

Подобряват храносмилането. Фибрите в черешите, както разтворими, така и неразтворими, могат да подпомогнат здравословното храносмилане. Разтворимите фибри помагат за регулиране на скоростта, с която храната преминава през стомашно-чревния тракт, предотвратявайки запек и други храносмилателни проблеми. Неразтворимите фибри добавят обем към изпражненията, помагайки за предотвратяване на констипация и насърчавайки редовните движения на червата.

Помагат за повишена костна плътност. Черешите са добър източник на витамин К, хранително вещество, което играе жизненоважна роля в здравето на костите. Витамин К помага за активирането на остеокалцин, протеин, необходим за изграждането и поддържането на здрави кости. Редовната консумация на череши може да допринесе за повишена костна плътност и намален риск от остеопороза.

Намаляват риска от деменция. Сладките череши съдържат антоцианини, клас полифенолни антиоксиданти, които им придават красивия тъмночервен цвят. Многобройни проучвания свързват по-добрата мозъчна функция и паметта с по-високи нива на антоцианин в диетата.

Внимавайте! Можете да изядете чаша череши – това са около 16 череши. Общата препоръка за плодове за повечето хора е две чаши на ден, но не само от един вид.