Автор
Теодор Муховски

Как да помогнете на човек, който получава пристъп на паник атака?

За да помогнете на човек, който преживява паническа атака, е необходим спокоен, състрадателен и практичен подход. Паническите атаки са интензивни и внезапни пристъпи на тревожност, които могат да се проявят чрез физически симптоми като задух, болка в гърдите, замаяност и чувство за загуба на контрол. Разбирането как да помогнем на някого по време на тези тревожни моменти може значително да облекчи дискомфорта и да помогне да възвърне чувството за стабилност. Ето как можете да помогнете:

Останете спокойни и присъствайте

Първата и най-важна стъпка е да запазите спокойствие. Пристъпите на паника могат да бъдат съкрушителни както за човека, който ги преживява, така и за околните. Вашето спокойно поведение може да окаже заземяващ ефект и да помогне за успокояването на човека. Говорете с мек, успокояващ глас и избягвайте да показвате тревожност или разочарование.

Осигуряване на увереност

Уверете човека, който преживява паниката, че е в безопасност и че скоро всичко ще премине. Нека знае, че макар симптомите, които изпитва, да са плашещи, те не са животозастрашаващи. Прости фрази като: "Тук си в безопасност", "Аз съм тук с теб" и "Скоро ще мине" могат да бъдат много успокояващи.

Насърчавайте дълбокото дишане

Хипервентилацията често съпътства пристъпите на паника, което може да изостри симптомите. Насърчавайте лицето да прави бавни, дълбоки вдишвания. Един от ефективните методи е техниката за дишане 4-7-8: вдишайте с броене до четири, задръжте дъха за седем и издишайте за осем. Това може да помогне да се регулира дишането и да се намали чувството на замаяност и недостиг на въздух.

Техники за заземяване

Техниките за заземяване могат да помогнат на човека да се съсредоточи върху настоящия момент и да отвлече вниманието му от паниката. Един от ефективните методи за заземяване е техниката 5-4-3-2-1, която включва определяне на пет неща, които могат да се видят, четири неща, които могат да се докоснат, три неща, които могат да се чуят, две неща, които могат да се усетят, и едно нещо, което могат да се вкусят. Това упражнение помага да се пренасочи фокусът от вътрешните им усещания към външната среда.

Предложете физически комфорт

Ако лицето се чувства добре при физически допир, нежна ръка на рамото му или държане на ръката му може да осигури усещане за връзка и подкрепа. Винаги обаче първо искайте разрешението му, тъй като някои хора може да не искат да бъдат докосвани по време на паническа атака.

Създаване на безопасна средаУверете се, че средата е възможно най-спокойна и безопасна. Ако паническата атака се случва на многолюдно или шумно място, внимателно насочете лицето към по-тихо и уединено място. Намаляването на сензорното претоварване може да помогне за облекчаване на симптомите му.

Какво ще се случи с тялото ви, ако плувате 3 пъти седмично
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Какво ще се случи с тялото ви, ако плувате 3 пъти седмично

Автор Теодор Муховски

Използвайте положителна визуализацияНакарайте човека да си представи място, където се чувства сигурен и спокоен. Това може да бъде любимо място за почивка, тих парк или дори успокояваща стая в дома му. Ако го помолите да опише подробно това място, може да изместите фокуса му от тревожността към нещо положително и успокояващо.

Избягвайте да съдите и сведете до минимум говоренето

Пристъпите на паника не са нещо, което човек може да контролира само чрез силата на волята си. Понякога твърде многото говорене може да ги стресира; вместо това предложете присъствието си и подкрепата си чрез невербални средства, като например да седите тихо с тях.

Как да приготвим ленено семе за отслабване, здраве на стомаха и косата
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Как да приготвим ленено семе за отслабване, здраве на стомаха и косата

Автор Теодор Муховски

След паническата атака

След като паническата атака отшуми, човекът може да се почувства изтощен или засрамен. Уверете го, че няма от какво да се срамува и че вие сте насреща, за да го подкрепите. Насърчете го да разкаже за преживяването си, ако се чувства комфортно, тъй като обсъждането му понякога може да донесе облекчение и да помогне да се разберат причините за него.

Потърсете професионална помощ

Въпреки че незабавната помощ е от решаващо значение, важно е също така да насърчите лицето да потърси професионална помощ, ако все още не го е направило. Терапията, особено когнитивно-поведенческата, както и медикаментите могат да бъдат много ефективни при справянето с паническите атаки и тревожните разстройства.

Как да отстраните главата на кърлежа, ако тя остане под кожата
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Как да отстраните главата на кърлежа, ако тя остане под кожата

Автор Теодор Муховски