Автор
Веселина Петрова

Как да разберете, че имате непоносимост към глутен?

Глутенът прави тестото еластично и може да се „сприятели“ с най-различни съставки. За повечето хора е напълно нормален протеин, един от многото, които влизат в организма с храната. Но има и такива, които страдат от цьолиакия и непоносимост към глутен. И за тях глутенът е проблем. Както и за хората, чиято щитовидна жлеза не работи добре.

Цьолиакията е автоимунно заболяване, при което консумацията на храни, съдържащи глутен, кара белите кръвни клетки да атакуват лигавицата на тънките черва. Наблюдават се повишено образуване на газове, болки в корема и кожни обриви. Поставянето на диагноза е доста трудно.

Симптомите, свързани с непоносимост, са подобни на тези, свързани с цьолиакия: подуване на корема, умора, болка в ставите, главоболие, объркване, дерматит.

Какви са обаче причините? За съжаление медицината няма еднозначен отговор на този въпрос. Някои учени смятат, че чувствителността към глутен и цьолиакията са двете страни на една и съща монета, което означава, че имат сходни причини. Други смятат, че това са различни явления. Все още не е ясно какво точно причинява симптомите на непоносимост към глутен.

Проучване свързва симптомите на чувствителност към глутен с хранителни протеини и бактерии, навлизащи в кръвния поток през чревната бариера, причинявайки възпаление в тялото. Но някои специалисти коментират, че състоянието може да бъде и психосоматично. Може ли? Може би. Има проучвания, при които субекти с непоносимост към глутен са хранени със зърнени храни и чист глутен. Някои от участниците не показват никакви симптоми, но при други се появяват напълно. Това означава, че при някои хора чувствителността към глутен може да бъде причинена от други причини или да бъде именно психосоматична.

Днес диетата без глутен е доста модерна сред тези, които са отдадени на здравословен начин на живот. Но е важно да знаете, че всички ограничения трябва да имат своята обосновка. Ако понасяте добре глутена, тогава няма смисъл да се лишавате от важна група храни. Но ако забележите, че глутенът причинява неприятни симптоми, непременно коментирайте това с вашия лекар, тествайте се и се придържайте към безглутенова диета.