Автор
Антония Михайлова

Защо комарите не хапят всички: Фактори, които ги привличат

Със сигурност сте забелязали, че дори в сезона, когато комарите са свирепи, не всеки става тяхна жертва. Докато някои постоянно се оплакват от ухапванията на малките кръвопийци по тялото си, други остават недокоснати от тях. Защо това е така? Отговора дават журналисти от Daily Mail.

Според тяхното проучване комарите избират жертвите си въз основа на нивото на издишания въглероден диоксид. Колкото повече е той, толкова по-привлекателен е човекът. Така че приоритет се дава на по-едри хора, които дишат често и съответно издишват по-големи количества въглероден диоксид. Същото важи за спортисти, мъже и бременни жени. Те също имат повишена честота на дишане. Децата, противно на общоприетото схващане, не са толкова интересни за комарите.

Но това не е целият списък от фактори, по които тези насекоми избират жертвата си. Ето какво още влияе върху това да се озовете в рисковата група:

Rh фактор

Изследванията сочат, че хората с нулева кръвна група са най-предпочитани от комарите и са два пъти по-привлекателни от тези с кръвна група А и АВ, които обикновено са избягвани от комарите. Най-нежелани от комарите обаче са хората с кръвна група B.

Храни и напитки

Експерти отдавна са казали, че ние сме това, което ядем. А изборът на храна също влияе върху "предпочитанията на комарите". Насекомите често са привлечени от личната миризма на човек и продукти като чесъна я маскират. Следователно комарите няма да хапят хората, които го ядат. По-привлекателни за тях ще бъдат тези, които си хапват често сладки и солени храни. Освен това комарите са по-склонни да кацнат върху тези, които злоупотребяват с бира.

Решението на ухапванията от комари се крие в кухнята ви
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Решението на ухапванията от комари се крие в кухнята ви

Автор Теодор Муховски

Лични предпочитания

Както вече споменахме, комарите усещат индивидуалната миризма, излъчвана от всеки човек. Може да го харесат, а може и да не го харесат. Тук роля играят генетичните фактори и кожният микробиом. Поради това понякога може да е трудно да се обясни защо комарите най-вероятно ще кацнат върху вас.

Цветове

Звучи странно, но комарите не само различават цветовете, но имат в арсенала си любими и не толкова любими такива. Например, кръвопийците са привлечени от хора, носещи червено, оранжево, черно и синьо-зелено. Според учените, тези насекоми пренебрегват цветове като зелено, лилаво, синьо и бяло.