Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

Тази нощ ще бъде мистична: Магическото лятно слънцестоене

Астрономическото лято на 2024 г. ще започне на 20 юни в 23:50 часа, когато Слънцето навлезе в знака Рак. Денят ще бъде най-дълъг, а нощта ще бъде най-къса. Скоро след това е празника на св. Йоан Кръстител. Насладете се на тазгодишното лятно слънцестоене, това мистериозно и митично събитие.

Никога не става напълно тъмно през нощта по време на лятното слънцестоене. Появява се така нареченият астрономически здрач – нощ е, но доста светла. Така че можете да се насладите на най-дългия ден в годината и най-късата нощ.

В деня на лятното слънцестоене хората отдавна са се покланяли на Слънцето, с което искат да засвидетелстват почит и радост от реколтата. Лечебната сила на Слънцето, която достига своя връх в деня на слънцестоенето, е била оценена и от келтите в миналото. Тази сила се свързвала с лечебната сила на водата. Следователно храмовете, посветени на Слънцето, често са били разположени близо до извори и кладенци.

Според келтските традиции в нощта на лятното слънцестоене на най-високите хълмове се палели свещени огньове. Празненствата включвали танци около огньовете, прескачане от малки и големи и палене на билки. На огъня се приписвала пречистваща и възстановителна сила, а прескачането трябвало да предпазва от болести и да осигурява просперитет и щастие.

На слънцестоенето нашите предци са принасяли жертви на боговете и са правели заклинания. Най-дългият ден в годината се празнувал във всички европейски култури. Търсели са митичното папратово цвете, след като се знаело, че билките, набрани на лятното слънцестоене или на празника на Йоан Кръстител, имат най-голяма лечебна сила. Те често са били използвани за правене на магии. Казват, че действието на всичко, което расте и цъфти, се усилва многократно по време на лятното слънцестоене. Лечебните билки съхраняват силата на Слънцето.

От този ден пикът на Слънцето започва да намалява по сила, въпреки че горещите летни дни не показват това. Нашите предци са били мъдри и са знаели със сигурност, че горещината на летните дни и често нощи вече бавно сигнализира за пиковия момент от годината, за жътвата и постепенната загуба на енергия.

Водата играе важна роля. Пречиства всеки не само физически, но и психически. Казват, че къпането на лятното слънцестоене ще добави много към вашата красота. Затова се препоръчва да намерите естествен източник на вода по време на слънцестоене - не душ или вана, а поток, река, водопад или друг воден източник - и да се потопите напълно.

Сутрин след слънцестоенето и дните до Еньовден, къпането в утринната роса е вълшебен момент, който ободрява и освежава тялото, лекува очни заболявания и помага за укрепване на зрението.

Един от най-силните моменти е изгревът след слънцестоенето, когато е подходящо да седнем и да медитираме или да практикуваме йога. Оставете се да бъдете облени и погалени от златния блясък на слънцето и почерпете от енергията му.

Пожелавам ви прекрасно лято и щастлив ден на лятното слънцестоене!