Автор
Антония Михайлова

Зловещото село в Египет, от което всички жени мечтаят да избягат

В Египет има село, наречено Ал-Самаха. Там живеят само вдовици, разведени или неомъжени жени, както и техните деца. Държавата им дава покрив над главата и възможност за препитание. Но... условията на живот са под прага на бедността. Как точно жените трябва да оцелеят в Ал-Самаха и защо толкова мечтаят да избягат оттам, следва да ви разкажем сега.

Дори няма вода

Появата на такова село се дължи на тежкото положение на жените след развод или смърт на съпруга. Според статистиката 25% от безработното население в Египет са жени. Останали без средства за съществуване и без работа, те са принудени да живеят в пълна мизерия. За да им се помогне, страната взима решение да се създаде село специално за такива жени.

Държавата им предостави къща - обикновено малка колиба или барака, съдържаща минимално количество мебели и кухненски прибори. Освен жилище е осигурена и земя - 2,5 хектара, на която да работят жените. Сега в селото живеят около 300 семейства.

Обитателките на селото се занимават със земеделие през целия ден. Те отглеждат ориз от хибискус, пшеница и др. А вечер си гледат децата. Има само един голям проблем - тъй като селото се намира насред пустинята, в него е доста трудно да расте, каквото и да е.

И това не е всичко. В Ал-Самаха няма нито канализационна система, нито течаща вода. Няма и питейна вода. Вода се доставя от града, който е на 120 км, с камион. Затова и често се случва камионът просто да не пристигне. В такива ситуации жените не само нямат вода за напояване, но и за пиене. Когато след такава суша видят на хоризонта кола с дългоочакваната течност, те организират истински празник.

Няма училища и болници

Както вече казахме, най-близкото населено място е на 120 км от Ал-Самаха. Там има и болница. Така че, ако някой в ​​селото е болен, търсят семейство с кола, заемат я за няколко часа, за да може нуждаещият се да получи медицинска помощ.

Животът на децата в Ал-Самаха също е изключително труден. Най-близкото училище е на 35 км от селото. Тези, които отчаяно искат да получат образование, тръгват сутринта на най-дългото пътуване пеш в света. Останалите, които са повече на брой, остават в селото и растат неграмотни. Те прекарват цели дни с майките си на полето.

Единствените мъже в Ал Самаха са синове на вдовици или разведени жени. Но те живеят в селото само докато пораснат и решат да създадат собствено семейство.

Жените и разделената земя: Живот в бежанските лагери на Западна Сахара
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Антония Михайлова

Жените и разделената земя: Живот в бежанските лагери на Западна Сахара

Автор Антония Михайлова

Жените, решили да се омъжат отново, също биват прогонвани от селото. Земята, къщата и цялото им имущество биват конфискувани.

За да не се случи това, една жена трябва да живее на село 15 години. Само тогава къщата и земята могат да станат нейна собственост. Такива случаи обаче не са много. Поради суровия климат и нечовешките условия, жените се опитват да избягат от Ал Самаха възможно най-бързо.