Автор
Евелин Попадийна

Съсипваме здравето си през лятото, заради това

Всеки ден хиляди хора се оплакват, че зрението им се влошава бързо. Един от факторите е постоянното използване на компютър, това обаче няма как да го променим, защото работата на повечето от нас е свързана с това. Има и някои лоши навици обаче, които развалят зрението скорострелно и от които можем да се откъснем.

Един от тях е грешният избор на слънчеви очила. Голяма част от хората не осъзнават нуждата да купуват слънчеви очила със специални тъмни стъкла и избират модел, който харесват, без да се интересуват дали ще предпазят очите си.

Скорошно проучване, проведено във Великобритания, потвърждава тази теза. В него са участвали 2000 човека, като 23% признали, че избират слънчевите очила спрямо външният им вид. 19% от анкетираните казват, че не са запознати с предимствата на специализираните слънчеви очила, докато 37% признават, че са. Все пак, 66% от анкетираните признават, че въпреки това биха избрали само очила, които отиват на стила им.

Снимка: Freepik
Снимка: Freepik

Според Джайлс Едмъндс, британски офталмолог, слънцето разширява зениците ни и по този начин позволява на възможно най-много ултравиолетова радиация да проникне в окото. Това води до увреждане на зрението. Слънчевите очила без защита правят слънчевите лъчи още по-агресивни и по никакъв начин не предпазват очите.

Три прости правила при избиране на слънчеви очила:
- Изберете очила с покритие против отблясъци. То няма да позволи на слънчевите лъчи да проникнат през лещите и да достигнат до окото.
- Заложете на очила с висока степен на радиационна защита. Минимумът е UV380 и все пак колкото по-високо е нивото на UV, толкова по-добре.
- Вземете очила с висока степен на затъмнение.

Много е важно да не носим слънчеви очила само през лятото, но и във всеки един слънчев ден, дори и през зимата. Слънчевите дни през студените сезони не са толкова агресивни, но все пак могат да причинят увреждане на роговицата на окото, затова бъдете внимателни.

Насладете се на слънцето по безопасен начин: Вашият летен наръчник за грижа за кожата и косата
ПО ЖЕНСКИ
Автор Ева Лъчезарова

Насладете се на слънцето по безопасен начин: Вашият летен наръчник за грижа за кожата и косата

Автор Ева Лъчезарова