Автор
Веселина Петрова

Тенът отдавна не е на мода: Съхранете младостта на кожата си

Да ползваме слънцезащита и в градска среда, съветва дерматологът доц. Ива Гаврилова за Евронюз. По нейните думи е изключително важно да се пазим от вредното въздействие на слънцето от ранна детска възраст.

„Освен, че тенът не е на мода, което е тенденция в цял свят с цел да ограничим вредното действие на слънцето и да се предпазим от него, на практика добиването на тен е свързано с безвъзвратна загуба на еластичност на кожата, за което ние не си даваме сметка“, коментира специалистът.

„Дори да не преминем през поредица от слънчеви изгаряни, отново това потъмняване води до едни травми на кожата, микротравми, които след 10-20-30 години могат да доведат до нейната загуба на трайна еластичност, по-рано състаряване и всякакви подобни процеси“, посочи още тя.Солариумите, според доц. Гаврилова, са едно насилствено променяне цвета на кожата, изключително вредни и в повечето цивилизовани страни са забранени за хора под 18 години и ограничени значително за тези над 18-годишна възраст.

„Като цяло няма нищо лошо в светлия цвят на кожата. Това е здравата кожа и тя се запазва жизнена и красива за доста по-дълъг период“.

Затова не се изненадвайте, когато видите китайка или японка да се разхождат с чадърче за слънце.

Слънчевите лъчи причиняват на все повече хора рак на кожата и увеличават туморните образувания. Докторите посочват, че вече има предостатъчно изследвания, които доказват, че слънчевите изгаряния през първите 20 години от живота на човек са предпоставка за развитието на тежки кожни заболявания след 20-40 години.Специалистите горещо препоръчват на плажа да използваме слънцезащитно мляко с подходящ висок фактор, защото изгарянията са в състояние след време да предизвикат големи главоболия.

Освен че, пазейки се от слънцето, намалявате риска от рак на кожата, получавате и други бонуси...

Светлата кожа "обича" повече цветове - т.е. можете да носите дрехи с различни цветове.

Избягвайте сериозния тен, вие се отличавате от останалите - изглеждате различно, съхранявате младостта на кожата и избягвате образуването на бръчките.

Погледнете към сцената - Тейлър Суифт, Дакота Фанинг и Ема Стоун не се притесняват от факта, че са без тен, нали? А изглеждат повече от зашеметяващо на червения килим.