Автор
Веселина Петрова

Лято без проблеми: Ето как да разберете дали басейнът е чист

Сигурно сте чували коментари, че ваша приятелка се е разболяла, след като е поплувала басейн? Все повече хора имат оплаквания. Разбира се, ако басейнът е чист, няма как да се получат проблеми. Как обаче да разберете дали е добре почистен и безопасен или е по-добре да го пропуснете?

Според резултатите от американско проучване, един на всеки 5 човека признава, че е уринирал в обществен басейн. Някои от по-модерно оборудваните плувни басейни не допускат подобни неща, тъй като водата се оцветява, нооо...

Проучването на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показа, че само 20 процента от обществените басейни не са опасни за здравето и безопасността.

Какви са факторите, които трябва да ни подскажат, че водата е чиста и безопасна?

Нейният цвят. Ако е бистра, ако можете лесно да видите дъното, това е добър знак, но разбира се не означава, че в нея няма бактерии.

Ако стените на басейна са чисти. Докоснете стените на басейна с ръка, ако те са мазни и "лигави" на пипане, явно бактериите са повече от плуващите в него. Пропуснете къпането.Ако филтрите работят. Ще го усетите, когато застанете пред циркулиращите струи, ако водната струя е силна, всичко е наред.

Ако няма силна миризма. Силната миризма не се дължи на хлора, а на хлорамина – разреден хлор, който е по-малко ефективен и произвежда тази миризма, когато реагира с пот, урина, коса или кожа. Хлорамините също могат да раздразнят кожата, очите и дихателните пътища.