Автор
Пепа Попова - Пепита

Морската блуза се завръща в градска версия

През 2024 г. модата представя силуети в морски стил, отбелязвайки голямото завръщане на моряшкото райе върху пуловери, рокли и аксесоари.

Със своите бели и сини хоризонтални ивици, моряшката блуза се превърна в един от най-емблематичните артикули в гардероба през годините. Представена за първи път през 1858 г. - годината, в която раираното трико е обявено за официална униформа на френския флот, marinore бързо завладява света на модата. Големите в модата не спират да черпят вдъхновение от този стил, преразглеждайки го сезон след сезон.

Сред дизайнерите, които са най-свързани с тази естетика, е Коко Шанел, която през 1910 г. възражда моряшките тениски на сини и бели райета в женствена версия, превръщайки ги в класика на морската елегантност. През 60-те години на миналия век актриси и джет сетъри си присвоиха райето  отново, като Бриджит Бардо, която носеше марино риза от памучно трико с лодка деколте с панталони Капри и балетни обувки Repetto. Jean Paul Gaultier също преработва раираната риза в своите колекции и я превръща в отличителен белег на своя личен стил. Днес райето се е превърнало в неразделна част от женския гардероб и символ par excellence на френската мода.

На модните подиуми за сезон пролет лято 2024 и есен зима 2024-25, морската мода е главният герой на тоалетите в градски стил. В Chanel Virginie Viard преразгледа пуловера на сини и бели райета, докато Givenchy го превърна в лайтмотив на плетивата на колекцията преди есента на 2024 г.

Chanel SS 2024, Getty Images
Chanel SS 2024, Getty Images
Chanel SS 2024, Getty Images
Chanel SS 2024, Getty Images
Loewe aw 2024-2025, Getty Images
Loewe aw 2024-2025, Getty Images

Страстта на Джонатан Андерсън да трансформира обикновеното в необикновеното е добре известна. За модното шоу на Loewe есен-зима 2024-2025 г. той използва сини и бели ивици върху скулптурна рокля с графичен ефект. При Dior райетата обгръщат тялото в криволичеща и полупрозрачна дреха.

View post on Instagram
 
View post on Instagram