Автор
Ева Григорова

3 любопитни факта за Ярослава Магучих, която подобри рекорда на нашата Стефка Костадинова

След почти четири десетилетия, легендарното постижение в скока на височина при жените намери своя нов притежател. Младата украинска атлетка Ярослава Магучих успя да надмине дългогодишния световен рекорд на българската спортна икона Стефка Костадинова. На състезание от Диамантената лига в Париж, 22-годишната Магучих преодоля височина от 2.10 метра от първи опит, подобрявайки с един сантиметър рекорда на Костадинова от 2.09 метра, поставен през 1987 година. С това изключително постижение, талантливата украинка, която вече е световна и европейска шампионка, сложи край на 37-годишното българско господство в тази атлетическа дисциплина.

Ето и три любопитни факта за Магучих, които вероятно не знаете:

Когато Ярослава се е родила, рекордът на Костадинова вече е бил на 14 години

Когато Ярослава Магучих се ражда през 2001 г., световният рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина от 2.09 м вече е бил на 14 години. Постижението на Костадинова беше поставено на Световното първенство в Рим през 1987 г.

Рекордът на българката се задържа общо 36 години и 10 месеца и беше един от най-дълго продължилите в атлетиката.

"Идвайки на това състезание, имах чувството, че мога да скоча 2.07 м и може би 2.10 м", каза Магучих. "Най-накрая вписах Украйна в историята на световната атлетика." - каза още тя.

Плитките: Нейният ритуал за победа

Магучих сплита косата си на плитки за всяко състезание. Първоначално така тя правела прическата си от практични съображения, но с времето се превърнала в предсъстезателна традиция за украинката, позволявайки ѝ да се съсредоточи и да се подготви психически.

Подобни ритуали са често срещани в спорта и могат да играят важна роля в психологическата подготовка на атлетите, създавайки усещане за постоянство и контрол в напрегнатата състезателна среда.

Треньорката на Магучих има опит предимно в бягането с препятствия, а не в скока на височина

Магучих тренира заедно с Татяна Степанова от 13-годишна възраст. Опитът на Степанова в атлетиката е предимно в бягането с препятствия, а не в скока на височина, но двете са изградили изключително успешно партньорство през годините. "Никога не съм била специалист по скокове, но не се страхувах да опитвам нови неща", казва Степанова. "От друга страна, никога не се опитвах да взимам нещо от други треньори, предпочитайки да търсим собствен път. Разбира се, правех грешки, но това ни направи по-силни и по-мъдри."Докато Степанова редовно придружава Магучих на състезания по целия свят, родителите на Ярослава никога не са я гледали да се състезава. Преди време атлетката призна, че би била още по-нервна по време на състезания, ако види родителите си да я гледат от трибуните.