Автор
Цвета Герчева

Джаз фестът "Доктор Емил Илиев" в Боровец избухва с уникална програма и топ изпълнители през август

Уникална джаз седмица се очертава и тази година в полите на Рила - традиционният фестивал, наречен на името на големия доктор Емил Илиев стартира от 2-ри до 7-и август.Музиканти, които българската публика не е виждала никога досега, изпълнители, които определено имат какво да покажат и доста амбициозна програма, подредена от музикалния директор на фестивала Ники Захариев ще зарадват феновете на джаза това лято.Ако все още не сте планирали къде ще сте в началото на август - Боровец е една страхотна алтернатива на софийските жеги.

Лифтовете работят, а вечерите на поляната пред хотел "Рила", където ще бъде построена джаз сцената на фестивала, са наистина прохладни и запомнящи се.Перфектната организация на предните две издания на превърналия се в традиция джаз форум правят възможно налагането му на фестивалната сцена не само у нас, но и в Европа. Всички концерти са с вход свободен, а мечтата на доктор Емил Илиев в България да има фестивал, който наподобява този в Монтрьо, изглежда сбъдната. Доказателството - тази година има няколко тематични вечери, а изпълнителите ще представят скандинавска, кубинска и рок музика. Не е зле за безплатен фест на един час шофиране от София, нали?

"Целта на фестивала никога не е била комерсиална", споделя директорът и основен виновник за организацията на събитието доктор Таня Илиева. Трябва да се отбележи изключителната ѝ работа за утвърждаване на този музикален форум, който претърпя своята трансформация и вместо в Банско, вече се случва доста по-близо до столицата. "Тя успя да превърне дефекта е ефект, в Боровец джаз фестът е още по-добре." коментират феновете на този стил у нас. И наистина - на фона на "вялите" програми на другите фестивали, този в Боровец просто избухва с участници, а стаите в хотелите започват да се пълнят доста бързо за първата седмица на август.

Относно феновете без собствен транспорт, новият кмет на община Самоков, който продължава да подкрепя тази културна инициатива обяви, че между Боровец и Самоков има още по-добра връзка на обществения превоз, така че извинения за почитателите на джаза вече няма. В областта има и малки семейни хотели на доста добри цени, които с подобрения транспорт между града и курорта, стават напълно достъпни. А на тези, които казват "Какво ще правим лятото в Боровец" нека напомним, че "Чамкория" е първият курорт на Балканите и той е създаден изключително като летовище, а не като зимна дестинация.Вижте цялата програма по-долу.Ако имате свободна вечер през август и се чудите кой от фестивалните дни да изберете, ето и някои акценти.

В първия ден на международния джаз фестивал „Доктор Емил Илиев“, на 2-ри август, старт на феста ще даде бигбендът на БНР под диригентството на Антони Дончев, със солисти Васил Петров и неговото откритие – 16-годишната Валерия Стоянова. След тях на сцената излиза групата от Индонезия – Keubitbit и Лина Родригес (Португалия).Сред интригуващите гости на сцената ще са и вокалната група от Белгия – Just Vox, които със своите тембри възпроизвеждат звуците на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксерът им – на вокалните перкусии. Те наистина звучат като цял оркестър, коментират организаторите. Shuffle Demons пък са хит на фестивалите по целия свят с над 1000 концерта и 10 албума, владеят сцената не само с феноменалното си свирене, събрани са едни от най-талантливите музиканти на Канада, но и с танцувален фънк, поезия, посочват от екипа на фестивала. По думите им триото Rymden също ще е сред акцентите. Басистът и барабанистът са от E.S.T. – Есбьорн Свенсон трио, пише dnes.bg.

В Боровец пристига още едно трио, но от Швеция – Jacob Karlzon Trio. Унгарският Párniczky Quartet, пък, създаден 2016 г. да изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток с басист, саксофонист и барабани, плюс китара, съчетава модерен камерен джаз, съвременна музика и фолклор. Те имаха турнета в Европа и САЩ, а през 2023 г. издават нов албум.Българското участие тази година ще е в лицето на триото на Константин Костов, Kornazov & Dupas Quartet и Калин Вельов. На сцената ще се качат и „Jeremy?“.Фестивалът продължава рубриката „Класика в джаза“ с ансамбъл „5/4 танго“, създаден от пианиста Людмил Ангелов.Съпътстващата програма предвижда джемсешъни, лятна джаз академия за деца, представяне на книги и личности. Тази година гост ще бъде творческото семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова. Водещи на феста по традиция са режисьорът Борис Панкин и Ники Захариев.