Автор
Ева Григорова

От наследница до визионер: Как Делфин Арно преобразява Christian Dior

През февруари 2023 г. Делфин Арно пое ръководството на Christian Dior като президент и главен изпълнителен директор. Тя е първородната наследница и единствена дъщеря на Бернар Арно, един от най-състоятелните хора в световен мащаб.

48-годишната Делфин израства в света на висшата мода, усвоявайки тънкостите на бизнеса в компаниите на баща си. Сега тя управлява емблематичната модна къща Dior - първата придобивка на баща ѝ и място, свързано с детските ѝ спомени.

Christian Dior е неразделна част от френската култура, а Делфин става първата жена начело на марката. Година след встъпването си в длъжност, тя даде ексклузивно интервю за италианското издание на Vogue.

Делфин и креативният директор Мария Грация Чиури формират силен тандем, насочвайки Dior към нова ера. Двете успешни майки с кариера определят посоката на съвременната женска мода.

"Модата трябва да ви помага да се чувствате свободни", споделя Мария Грация.

За разлика от словоохотливата Мария Грация, Делфин е по-сдържана в изказванията си. Нейната дискретност понякога се тълкува погрешно като високомерие.

"Някои хора бъркат нейната резервираност с високомерие. Сестра ми е дискретна по природа, а възпитанието, което получихме, подчертава тази особеност. На 25 години това е срамежливост, а на 50 се нарича зрялост", обяснява брат ѝ Антоан.

Делфин е по-отворена, когато говори за други хора - било то художници или дългогодишни служители. Тя открито изразява възхищението си към баща си, а нейният ментор Сидни Толедано подчертава силния ѝ характер.

"Не мислете, че съм имала лесен живот", споделя тя загадъчно и добавя: "Никога не съм се бунтувала".

Делфин притежава естествен усет за разпознаване на таланти и има вроден инстинкт за това, което ще се продава добре. Тя признава, че е наследила тази дарба от баща си: "Ако той види 15 чанти на масата, веднага избира тази, която ще бъде най-търсена".

Бернар Арно, известен като "вълкът от кашмир", е амбициозен бизнесмен и всеотдаен родител. Наскоро той удължи пенсионната си възраст, за да продължи да наблюдава петимата си наследници, подготвяни за бизнеса.Той е собственик на компанията LVMH, под чиято шапка се произвеждат над 70 луксозни марки, сред които са Louis Vuitton, Givenchy, Guerlain, Chaumet, Moët & Chandon, Hennessy и др.

Делфин също участва в благотворителни инициативи: "Аз съм много ангажирана с образованието", споделя тя. "Правя го лично и с конкретни училища, които са в състояние да идентифицират таланти: талантиливи и амбициозни ученици, които нямат пари, за да получат достъп до образование на високо ниво."

Като лидер на Dior, Делфин е пазител на легендарната марка, дълбоко вплетена във френската история и култура. Тя израства в среда, която цени високите постижения и конкуренцията.

"Става дума за това да се опиташ да дадеш най-доброто от себе си", обяснява Делфин. "Това е целта: да уважаваме другите, но винаги да се опитваме да направим максималното".

През 2005 г. Делфин се омъжва за Алесандро Валярино Ганча, наследник на италианската винарска империя и Галиано проектира за нея приказна сватбена рокля, чиято изработка отнема около 1300 часа.Тържеството за стотици гости, сред които политици, бизнесмени, актьори и модни звезди, се провежда в замъка Château d'Yquem, собственост на Арно. Събитието попада на корицата и заема 22 страници на Paris Match. Бракът продължава пет години. След първия си неуспешен брак, Делфин започва връзка с настоящия си партньор - технологичния предприемач Ксавие Нил. Описван като "френския Стив Джобс", той е милиардер в технологичния сектор, основател на телекомуникационната компания, която стои зад френската телефонна компания Free, и съсобственик на Le Monde. Неговият бизнес инкубатор, Station F, е известен като най-големия кампус за стартъпи в света.Делфин и Ксавие имат две деца: Елиза, на 11 години, и Жозеф, на 7 години (той има още две деца от предишна връзка).Майчинството е променило перспективата на Делфин: "Всичко става относително", отбелязва тя.С нейното ръководство, Dior продължава да бъде водеща сила в света на модата, съчетавайки богато наследство с иновативен подход към съвременния лукс.