Автор
Веселина Петрова

Специалистите съветват: Как да се справите с body-shaming-а през лятото

Притеснявате се да се разсъблечете? Тялото ви не е идеално според общоприетите норми, налагани от социални медии, списания, телевизионни състезания?

"Виждам, че нормите за това как трябва да изглежда тялото ни по бански оказва влияние върху хората, независимо дали става въпрос за майка, която не си позволява да ходи на басейна с децата си, защото се притеснява как изглежда по бански, или хора с хранителни разстройства, които ще изберат да не излизат с приятели, защото телата им не са такива, каквито трябва да бъдат, според стереотипите", казва Ребека Моравец, лицензиран брачен и семеен терапевт в Денвър, пише "Дарик".

"Начинът, по който възприемаме телата си, пряко влияе върху начина, по който участваме в ежедневния си живот", допълва терапевтът. И дава няколко ценни съвета за справяне с проблема...

Избирайте дрехи, подходящи за фигурата ви

Твърде тесните или прекалено широките дрехи ще създадат грешна представа за формите на тялото ви и ще ви накарат да се чувствате неудобно в тях. Затова внимателно преценявайте моделите.

Не се сравнявайте с момичетата в социалните мрежи

Хайде да си го кажем - те изглеждат перфектно само там - в социалните мрежи. Минали са снимките си през десетки филтри и с часове са стояли в една поза, за да публикуват снимката, която скапва деня ви. Вие пък имате живот, на който те ще завидят. Забавлявайте се.

Как изглеждате по бански няма значение за хората, които ви обичатОбикновено си скъсяваме живота, за да се подлагаме на измислени диети. Не спим от притеснение, че сме гладни, а сме приели повече калории от допустимото. И защо? За хората, които ни обичат, външната обвивка няма значение. Помислете си какво имате, какво ви прави щастливи, кое ви придава стойност и смело се гмурнете в морето по бански.

Ако се чувствате добре в тялото си, нищо друго няма значение

Дори и на пръв поглед съвършените тела имат своите несъвършенства - отпусната кожа, бенки, стрии, целулит. И в това няма нищо лошо и срамно. Казано е "че красотата е в очите на гледащия". Наслаждавайте се на лятото, морето и студените коктейли. А "перфектните тела" ги оставете за социалните мрежи.