Автор
Ева Григорова

Отвъд диетата и упражненията: Уроци за дълголетие от столетницата Дебора Секели

Дебора Секели е родена в Бруклин, Ню Йорк, Съединените щати, на 3 май 1922 г. и знае тайната на вечната младост. Фактът, че винаги се е интересувала от здраве и уелнес, ѝ е позволил да проучи всичко, което ни дава възможност да живеем по-дълго и по-здравословно.

През 1939 г., преди избухването на Втората световна война, тя създава първия си фитнес и спа бизнес. И до днес продължава активно да се занимава с това. Секели открива Ранчо Ла Пуерта в Баха Калифорния, Мексико, със своя покоен съпруг през юни 1940 г. и структурира начина си на живот така, че да остане здрава и дори даде няколко съвета как другите могат да направят същото.

От детството си бизнес дамата следва предимно растителна диета. "Аз съм пескетарианка и, за щастие, никога не съм яла месо заради моите родители", отбелязва тя. Хранителните ѝ навици наподобяват средиземноморската диета, богата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и риба.

Тя също така подчертава, че "оцеляването на общността е абсолютно жизненоважно за дълголетието. Здравето и щастието на нашите съседи не само са важни, те са задължителни. Без здравето на хората около нас е трудно да бъдем здрави", казва Секели.

Тя ходи на разходки всеки ден и посещава културни събития. "Винаги се опитвах да изминавам по една миля на ден (1,60 км) и брояхме крачките, за да знаем кога сме успели", споделя тя. Според Секели упражненията трябва да се правят "по стария начин" и са ключова част от поддържането на здравето. "Конкретният вид упражнение няма значение; важното е да се напрягате достатъчно, за да го усетите, да повишите сърдечния си ритъм и да се изпотите. Ако наистина ви заболи, значи вършите добра работа", казва Секели.

Секели разкри и още една от тайните си, която за нея е ключова за дълъг и здравословен живот: грижата за психичното здраве. Тя уверява, че е от голямо значение да се практикува четене и научаване на нови неща. "Най-важното е да учиш", споменава тя и добавя: "Чета всичко. Чета нещата, които ме интересуват, но чета първия и последния параграф на повечето неща, за да получа обща представа. И после, ако наистина е интересно, тогава чета и останалото."