Автор
Теодор Муховски

Малко хора знаят за тях: 6 тайни трика, с които кухнята ви изглежда по-скъпа

Съществуват гениални начини да обновите трапезарията си, без да харчите огромна сума пари.

Илейн Грифин, една от най-известните американски дизайнерки, знае как да спести пари от интериора на кухнята, но без да я лишава от лукс. Според нея почти всички кухненски комплекти (независимо от цената) си приличат един на друг, така че определено не си струва да се харчи цяло състояние за тях.

При ремонта обаче изникват важни дреболии, на които много хора не обръщат внимание, а те след това поевтиняват външния вид на „сърцето на къщата“.

Правилно разположение на мебелите

В кухнята няма нищо по-важно от правилното разпределение на мебелите. Според Илейн Грифин работният триъгълник, който се измерва с разстоянието между готварската печка, мивката и хладилника, трябва да бъде възможно най-къс.

И още едно важно правило (въпреки че има и изключения): хладилникът трябва да се намира по-близо до входната врата, защото той често е единственото нещо, което ни интересува в кухнята.

Използвайте високи шкафове

Шкафовете, които оставят голямо пространство до тавана, изглеждат тъжно и евтино. Колкото по-висок е шкафът, толкова повече рафтове, а колкото повече рафтове, толкова повече можете да сложите в него.

Но има и нюанси: ще трябва да помислите как да прекарате вентилационната тръба от аспиратора и да осигурите много здрави закрепвания за шкафовете.

Не забравяйте детайлите

Обковът означава много. Евтини дръжки, които ще избледнеят при първия контакт с влажна кърпа или толкова крехки, че няма да издържат и половин година - това е много често срещано. Ако просто смените обкова, външният вид на фасадите може да се промени коренно.

Декоративните детайли са също толкова важни в кухнята, колкото и аксесоарите за вашия имидж. Те са приятни за окото и придават завършен вид. Затова не пренебрегвайте красивите вази, необичайните картини, интересните рисунки върху мебелите.

Планирайте осветлението

Мислите ли, че никой не гледа тавана в кухнята? Грешите, всички го гледат. Осветлението е много важно и трябва да има няколко източника на светлина: при мивката, над работната маса и над масата за хранене.

Основното нещо е да не превръщате помещението в коледна елха. Нека има например три светлини: под тавана, над работната маса и готварската печка, над мивката. За тази цел са подходящи както таваните, така и обикновените висящи лампи.

Изберете правилните материали

Какво да използвате за пода в кухнята, за да не съжалявате по-късно, не е празен въпрос. Тук има специален микроклимат и трябва да го вземете предвид при избора на подова настилка. Ламинатът, например, е много чувствителен към влагата, както и паркетът. А линолеумът е просто грозен.

Илейн Грифин съветва подът да бъде същият като останалата част от апартамента. А ако целта ви е лукс, диагоналните плочки са вашият избор.

Купете скъпа мивка и смесителна батерия

Евтините мивка и смесител едва ли ще издържат дълго. Спестявайки от тях, след това ще надплатите два или три пъти повече за ремонт, или за нови. Затова е по-добре да похарчите парите си за нещо трайно и хубаво. Освен това евтината смесителна батерия винаги е видима. По-добре е да похарчите пари за луксозен месингов кран, отколкото всяка година да сменяте китайския шедьовър.

5 неща, които никога не трябва да държите в кухнята
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

5 неща, които никога не трябва да държите в кухнята

Автор Теодор Муховски