Автор
Пепа Попова - Пепита

Най-известните модни моменти на Oлимпийските игри в историята

Олимпиадата през 2024 г. в Париж ще започне след няколко дни. Вече я наричат ​​едно от най-модерните събития на лятото поради факта, че основен спонсор тази година e модният холдинг LVMH, който инвестира около 150 милиона евро в игрите. Но модата винаги е играла специална роля на Олимпийските игри, позволявайки на спортистите да направят по-шумно и запомнящо се  изявление. Припомняме ви най-ярките олимпийски модни моменти.

Необичайните очила на Ато Болдън

Ато Болдон - световен шампион-1997, носител на четири олимпийски награди в спринта (Атланта-1996, Сидни-2000), стана истински национален герой в Тринидад и Тобаго, но остави и модна следа в историята на световния спорт. Болдън беше запомнен от хиляди зрители с необичайните си слънчеви очила, които не бяха прикрепени към ушите му, а над главата му.

Като цяло е невероятно, че в почти всички краища на света ме запомниха с очилата ми“, каза спортистът в едно от интервютата, няма да го крия.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Гащеризон Flo Jo

Американската спортистка Флорънс Грифит-Джойнър, по-известна като Фло Джо, е истинска легенда в света на спорта, превърнала се и в модна икона. Тя стана трикратна олимпийска шампионка през 1988 г. в Сеул, а два от рекордите ѝ - на 100 и 200 метра, не са подобрени и до днес - 36 години по-късно.

Феновете обаче я запомниха не само като изключителен спортист, който направи леката атлетика наистина популярен спорт, но и като ярка личност - нейните образи все още вдъхновяват по-младото поколение спортисти, особено гащеризоните с един крак. Тя носеше 15-сантиметрови нокти и излизаше на старта с интересни каски и впечатли публиката с цветните си еднокраки трика. В края на 80-те години това беше сериозно изявление.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Златните маратонки на Майкъл Джонсън

Майкъл Джонсън - бивш световен рекордьор по лека атлетика - влезе в историята на модата с прочутите си маратонки със златни шипове, които дори станаха част от колекцията от световно наследство в Музея на световната атлетика MOWA. Три легендарни чифта с шипове станаха част от експозицията. Първите са предназначени за Олимпиадата през 1996 г., когато Джонсън става първият човек, който прави олимпийски рекорд на 200-400 метра.

С втория чифт бе на Олимпиадата в Сидни (2000) - тогава той спечели четвъртото си олимпийско злато на 33 години. С третата двойка обувки бяга в последното си състезание през 2001 г.

Въпреки че обувките от 2000 г. са направени от истинско 14-каратово злато, което ги прави по-ценни, чифтът от 1996 г. е любимият ми, защото той се превърна в истински медиен феномен по това време“, каза Джонсън.

View post on Instagram
 

Рок енд рол от Ед Моузес

Ед Моузес е друга звезда на леката атлетика, която беше запомнена от публиката не само като изключителен спортист. Неговият разцвет беше в десетилетието от края на 1970-те до края на 1980-те, когато той не загуби почти нито един старт. Очилата, които по-лесно се представят не на спортни състезания, а в гардероба на рок звезда, също стават запазена марка на Моузес по това време. Самият Ед Моузес ги нарече късметлийски, а съпругата му спомена в едно от интервютата, че обожава тази капковидна форма от студентските си години.

View post on Instagram
 

Трикото с кристали на американския отбор по гимнастика

Кристалите вече са се превърнали в неразделна част от имиджа на американския отбор по гимнастика. Малко по малко те започнаха да се появяват на триката през 2008 г., но станаха забележим детайл четири години по-късно - на Олимпиадата в Лондон. Истинският шок за феновете на националния отбор се случи четири години по-късно - на Олимпиадата в Рио (2016), когато Лори Ернандес се представи в трико, украсено с 5000 кристала. Цената му беше равна на 1200 долара.

От този момент нататък числата стават все по-впечатляващи. В навечерието на Олимпиадата през 2024 г. националният отбор на САЩ представи костюми, украсени с повече от 10 000 кристала. Създателите казват, че този път са били вдъхновени от традициите на френската мода, златната ера на Холивуд, а също така са искали да отдадат почит на Олимпиадата през 1996 г. в Атланта, когато американският отбор взе отборното злато за първи път.

View post on Instagram
 

Очакваме с нетърпение нови и впечатляващи модни моменти от големите в спорта.