Автор
Цвета Герчева

10 неща, които можеш да направиш за себе си, ако имаш 1 час повече

Те са с перфектна прическа, бели зъби, слаби, в отлично настроение, имат супер кариера, съпруг и поне 2 деца, били са шампиони по бягане в гимназията и сега са част от 3 менторски програми и 2 клуба за личностно развитие. Никога не са нервни и имат страшно много време за себе си. Те са перфектните жени. Имам една лоша новина за вас обаче: точно тези идеални половинки просто не съществуват. И с колкото повече жени се срещам, заради работата си, все по-често се убеждавам, че идеалната половинка е тази, която просто се е научила да обича живота си такъв, какъвто е.

И голямата истина е, че да си жена е мисия, а ние в woman.bg обичаме да разказваме историите на истинските момичета, без излишен "грим и пудра". И понеже знаем, че и на теб често ти се случва да нямаш време за 1 час медитация и 1 час йога на ден, решихме да съставим един много практичен списък с нещата, които можеш да направиш, ако успееш да "спестиш" от ежедневните си задачи. Защо да не "пропуснеш" обикалянето по магазините и пазаруването на хранителни продукти, например?

Честно казано винаги съм завиждала на жените, които пазаруват веднъж на 2 седмици с половинките си. Можете да познаете тези двойки по колосално пълните им пазарски колички в събота следобед и отчаяно-отегчения поглед на мъжете им на касата. Аз лично смятам, че уикендите са времето, в което мога да обърна специално внимание на любимия си мъж и задължително му измислям някакво забавление, по възможност на поне 100 километра от офиса му. Каква е логиката ми? Да - той не ми помага да пазарувам. Ние НЕ прекарваме половината неделя на опашката в супермаркета в спорове дали не съм взела прекалено много кайма. Вместо това смятам, че е по-важно да се погрижа той да си почине, да се забавлява и да бъде продуктивен в работата си, благодарение на честите ни бягства от града и качествената почивка.

Как обаче пазарувам аз и защо отскоро имам повече време за себе си? Четете следвашите редове:

Както и да го погледнем съм от домакините, които не могат да си направят меню за 14 дена напред, никога не съм притежавала това умение. Ако имам възможност, често минавам покрай някой добре зареден пазар за свежи зеленчуци. Но, честно казано, много рядко се оказвам с 1 свободен час за обикаляне по сергиите, понеже освен работещо момиче, съм и майка на едногодишно момиченце на пълен работен ден.

И сега най-лошото. Аз съм зодия Рак, а знаете ли как изглежда хладилникът на жена зодия Рак? Макар че купих най-големия хладиник, той е винаги препълнен, отлично зареден и в него има събрани съкровища от 3 континента с възможност за приготвяне на поне 5 вида интернационална кухня. Не се хваля. Оплаквам се, понеже поддръжката на това хладилно зареждане понякога може да отнеме часове в паркиране, пазаруване, товарене на пликовете с продукти, разтоварването им и донасянето им до къщата. (Да, живеем в къща и всяко съкровище в хладилника бива донасяно на ръка през целия двор - не си взимайте къща с голям двор).

Отне ми много отчаяни часове в купуване на памперси и бебешко мляко по аптеките, докато се примиря с рачешкия си инат и реша да изпробвам онлайн пазаруването. Няма да споменавам причините едно модерно момиче доскоро да се чуди "Сега аз защо да поръчвам онлайн, като мога да отида да си го купя?". Генезисът се крие по-скоро в това, че вече списъкът с покупки далеч не изглежда като преди само 10-15 години.

Хляб, сирене, масло и лютеница... да, пак са на дневен ред, но вече искам и пресен зелен боб, уасаби паста, ориз за паеля, малко риба за супа и килограм бейби шалоти за френска лучена супа (супер лесно се прави - опитайте). Да си набавиш всички тези продукти от един магазин понякога е сложно и се налага да спреш поне 2 или 3 пъти.

Решението е достатъчно добре "зареден" онлайн магазин, който до сега сякаш не можех да открия. В сайтовете, които пробвах, все нещо ми липсваше и се дразнех, че не всичко от това, което ми трабва, го има. Признавам, че kolichka.bg са доста добри и до сега нито веднъж не се е налагало да си "донапазарувам" след като си поръчам продукти от тях.

Равносметката е такава: доставят ми храната до прага на къщата (вече се познаваме с момчетата, които носят торбите).

Спрях да мъкна стекове с газирана вода и кашони с вино (мъжът ми ги унищожава за часове, не за дни). Винаги мога да поръчам даже и няколко малки неща. Не прекарвам час в задръстването, няколко минути в паркиране (добре, де, може и повече, карам голяма кола, никъде не се събира) и редене на опашки по касите и в обикаляне на супермаркета.

И да - погледнато реално, ако приемам, че по час на ден отделям да заредя някои неща за къщата (аз говоря главно за хранителни продукти, но понякога от kolichka.bg поръчвам и комплект чаши за вино например - няма никакъв шанс да се мотам по магазините за нещо такова два часа), спестява средно по 5-6 часа седмично в пазаруване.

Момичета - това е ужасно много време. Това са 6 часа седмично само за вас. Преставяте ли си го? Аз си мислех, че никога няма да ми се случи.

Сега, вместо да губя време в шопинг, мога да правя далеч по-полезни неща. Ето моя списък с 10-те хубави емоции, на които вече се радвам, откакто имам повече време за себе си:

1. Направила съм си собствена селекция домашен билков чай и всяка сутрин бавно и внимателно си приготвям моята магична отвара за прекрасен ден с много лавандула и листа от смокиня. "Омммм".

2. Всяка сряда намирам по 1 час след работа да се видя с приятелки. Не с някои строго конкретни девойки - списъкът е отворен. Всички момичета знаят, че сряда след 5 съм на един бар на "Витошка" и пия вино и уговорката е, който има време - да мине. Добре де, понякога изкарваме повече от час. На всички идеята им харесва и честно казано рядко пропускат.

3. Събрах смелост и веднъж в седмицата в нас идва учителка по балет. Сега да не си представите как "поставяме" "Лебедово езеро" в хола? Просто открих страхотна възрастна дама, руски възпитаник, която има железни правила за балетна разгрявка и съм супер доволна. Стречингът е голяма работа, пробвайте го някой път, вместо да висите с торбите на касата.

4. Старая се поне веднъж седмично да си направя видеоразговор с някои приятели, с които през годините сме се изгубили - те са в чужбина, ние сме се окопали в задачи тук в София и все нямаме време едни за други. Това е страхотно и съм много щастлива, че започнах да го правя.

5. Вече имам време да си правя маникюра сама. Честно казано се справям не-по зле от момичетата в салона. Плюс 200 лв на месец в бюджета за приключения, ура!

6. Книгитеееее. Ах, книгите. Филолог съм и не съм фен на безразборното четене тип "тоя роман казаха, че бил хубав", но вече имам повече време за някое съкровище с добър превод от испански или италиански например.

7. След дълго обмисляне, реших да започна да давам ризите на любимия ми на гладене и вече имам още 1 час в повече свободен седмично. Пера ги вкъщи, но ги нося в едно химическо чистене да им колосат добре яките. Вложението наистина не е голямо, а аз не стоя над дъската за гладене по 2 часа на седмица. Не, не съм мързелана. Просто вече имам време за себе си и съм толкова горда от това. Обикновено го инвестирам в разходки в гората срещу нас. Много помагат за добро храносмилане след вечеря.

8. Моите 30 минути на седмица прекарани в "Мамо, кажи как си". Напоследък имам все по-малко време за близките си, затова реших без да съм нервна и да бързам, да отделям време за най-скъпите на сърцето ми хора и да си говорим повече. Да, това за мен е един вид любов. И съм щастлива, че я имам в живота си.

9. Понеже сме от София и често мрънкам защо не живеем на някое по-диво място с възможности за повече "забавления", напоследък си дадох сметка колко много и страхотни неща мога да правя в столицата. Езда (има супер бази на 15 минути от центъра), гребане (вземете си някой път една лодка от Панчарево и няма да сбъркате), малко СПА (препоръчвам ви реновираната царска баня в Банкя). Моето бягство често се случва в 7 суринта в селската минерална баня в Панчарево. Да, тя отваря в 7, добре ремонтирана е и реално до 9 можете спокойно да сте в офиса. Е, няма да напазаруввате преди работа, но може да влезете и да вземете всичко от kolichka.bg.

10. От скоро имам собствена градина с подправки. Реших, че давам прекалено много за три листа девесил и реших да си засадя голяма леха с розмарин, мащерка, магданоз, копър и т.н. Тя изисква грижи и време, което преди просто нямах. Сега отделям моите 5 минутки всеки ден на подправките, подстригвам ги, поливам ги и се пръскам от гордост колко ми е хубава целината.

Моят съвет: опитайте да оптимизирате времето си, прекарано в супермаркета. Пробвайте да си набавяте някои продукти онлайн и не забравяйте, че от kolichka.bg могат да докарат чувал храна за кучето, въглища за барбекюто и няколко аржентински стека. Още днес, точно за вечеря.

(в материала има продуктово позициониране)