Автор
Антония Михайлова

Не влизайте в подземия: Смразяващата история на момиче от Дагестан, изчезнало за 6 години в мистериозна пещера

През 1980 г. в Дагестан се случило събитие, с което бабите все още плашат внуците си. В района на Агул има село Амух, където живеят предимно даргинци. Тази етническа група има удивителна легенда за подземен свят, където съжителстват живите и духовете на мъртвите. Момиче на име Муминат разказвало, че идва именно оттам.

По средата на пътуването

Подобни легенди имат древни корени и са често срещани сред кавказките народи, но даргинците разказват в детайли за начините на влизане в този свят и пратениците, идващи оттам.

Според легендите на даргините съществуват няколко свята - един за живите и друг за мъртвите, който е обитаван от духове и други същества. Според този народ и двата свята съжителстват в нашия свят и за да влезе в света на мъртвите, човек трябва да преодолее страха си, което не всеки може да направи.

От друга страна, съществата от света на мъртвите могат много по-лесно да влизат в нашия свят и да посещават неговите обитатели. Кавказците разказват за страха, който хората изпитват от влизането в пещери, тъй като според поверията, пристъпвайки веднъж прага им, съзнанието им било завладявано от непреодолим страх, който ги лишавал от контрол.

Някои смятат, че това е дело на джинове или демони, докато други вярват, че това е забранено място, принадлежащо към света на мъртвите. Въпреки многобройните проучвания научни екипи от различни страни не успяват да намерят обяснение за това явление, което предполага, че причината може да се крие дълбоко под земята.

А ето и какво разказва самата легенда

През 1980 г. в село Амух се появило изтощено момиче, което предизвикало безпокойство сред местните жители с външния си вид и състоянието си. Даргините веднага дали вода, храна и подслон на непознатата, чийто разказ предизвикало у тях почуда, примесена с тръпки на ужас. По думите на момичето то се скитало дълго време из подземен свят, кизпълнен с ужаси и опасности.

След като се успокоила и отпуснала, странницата, назоваваща себе си Муминат, разказала за свят, където живеели джинове и демони, хранейки се със страха и емоциите на живите същества.

Мистерията Тауред: Странната история на човек от несъществуваща страна, който се появил от нищото и също така внезапно изчезнал
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Мистерията Тауред: Странната история на човек от несъществуваща страна, който се появил от нищото и също така внезапно изчезнал

Автор Антония Михайлова

По средата на пътуването

След разследване се оказало, че момичето е било в изгубените пещери в продължение на 6 години, опитвайки се да се върне обратно на дневна светлина. Историята ѝ породила съмнения и десетки въпроси в местната общност, напомняйки за древни легенди и разкази за посещение на подземни проходи.

Днес народът на дагините си припомня често историята за изчезването на Муминат, опитвайки се да я свърже с мистичните легенди за света на мъртвите. Смразяващата история на момичето дошла като потвърждение на древните митове за подземния свят. Тя твърдяла, че влязла в пещерата с идеята да се убеди, че нищо няма да ѝ се случи, но ненадейно, без да си обясни как, се озовала в тъмница без изход. Оттогава тя се лутала из подземия, изпълнени със зловещи създания и звуци, в търсене на изход, който така и не успявала да намери.

След като се върнала на повърхността, Муминат не искала и да чува за подземия, а с течение на времето тя дори спряла да разказва историята си в подробности, повтаряйки само една-единствена фраза: "Не влизайте в подземията".