Автор
Ива Петрова

Възмущение и сълзи: Д-р Неделя Щонова защити Светлана Каменова след противоречивия олимпийски мач

Скорошен случай на Олимпийските игри в Париж предизвика силна реакция от страна на д-р Неделя Щонова. Тя изрази дълбокото си възмущение относно съдийското решение в боксовия мач между българската състезателка Светлана Каменова и тайванския опонент Ю-Тин Лин, който биологично е мъж, но се идентифицира като жена.

Д-р Щонова сподели емоционално послание в подкрепа на Каменова:

"Не успявам да сдържа емоцията си. И сълзите. Абсурдно и единодушно съдийско решение в полза на Ю-Тин Лин .Който изобщо не беше осезаемо по-добър! Който през цялото време бягаше и се бранеше, и нагло се хилеше?!? Но те... Лишиха нашата прекрасна състезателка от медал. А тя доминираше през цялото време."

Тя продължи, изразявайки разочарованието си от приключването на участието на Каменова в Игрите по този начин. Д-р Щонова похвали достойното поведение на българската състезателка, която остана на ринга до края на мача, въпреки спорното решение.

"И въпреки всичко Светлана остана до края на мача и не свали ръкавиците. Достойна! Светла, респект и поклон от всички нас, тук в България."

Д-р Щонова повдигна въпроси относно справедливостта на процеса, особено предвид липсата на възможност за обжалване на решението. Тя изрази загриженост за човешките права на Каменова, намеквайки за дисбаланс в защитата на правата на различни индивиди.

Нейното послание завърши с остра критика към ситуацията, наричайки я "Скандал и позор!"