Автор
Теодор Муховски

Софтуерен инженер прави по 300 лицеви опори всеки ден в памет на майка си

Софтуерен инженер на име Уелдфорд стартира необикновена благотворителна кампания в началото на 2024 година.

Уелдфорд прави по 300 лицеви опори всеки ден от началото на годината, за да събере 10 000 паунда за благотворителност в памет на майка си, която почина от множествена склероза (МС).

25-годишният мъж от Бристол си е поставил за цел да направи 100 000 лицеви опори през годината, за да събере пари за Дружеството за МС, след като майка му Алисън Уелфорд почина от МС през май.

Алисън Уелфорд, която била на 66 години, живеела с болестта повече от 40 години, но състоянието ѝ започва да се влошава през последните пет години преди смъртта ѝ. Тя започнала да губи способността си да говори, което според Алекс било трудно, тъй като майка му била "абсолютна бъбривка", а след това се наложило да я хранят чрез тръба.

"Животът ѝ не беше добър, но въпреки това тя беше абсолютен герой и винаги се усмихваше и никога не се оплакваше", казва Алекс.

Той прави средно по 300 лицеви опори на ден и изпълнява упражненията на необичайни места, като "край пътя в Тунис, в хостели, на летища, в самолета и във влака за Лондон", за да не пропусне и един ден от предизвикателството.

"В началото на годината бях доста нервен. Опитвах се да ги правя в стаята си и далеч от хората", казва той.

"Но определено се научих да не се притеснявам; никога не бих си представил, че ще го направя в самолет.", допълва младежът.

Тренировката може да отнеме до един час, но той смята, че трябва да бъде дисциплиниран, защото "щом пропуснеш един ден, трябва да увеличиш (лицевите опори) до безумно много, за да настигнеш бройката".

"Стигнал съм дотам, че това е първото нещо, за което мисля, когато се събудя. Почти се притеснявам, ако не ги свърша", казва той.

Той има известен опит в спазването на дисциплината, тъй като миналата година събра 2500 паунда за Дружеството за борба с множествената склероза, като през януари 2023 г. правеше по 100 лицеви опори всеки ден.

Казва, че грижите за майка му са го направили по-издръжлив, но му е трудно да ѝ предложи подкрепа, когато тя често иска да бъде независима.

"Да бъдеш болногледач определено повишава устойчивостта ти, защото трябва да се справиш с това, тъй като нямаш много други възможности", казва той.

"Наистина е труден баланс между това да запазиш независимостта на човека, но и да го предпазиш.", допълва той.

"Мисля, че последните пет или шест години наистина резонираха с това, когато мисля, че най-накрая спечелихме в стремежа си да я запазим в безопасност, но тя загуби в битката си за независимост.", казва младежът.

Той се надява, че неговата кампания за набиране на средства ще подпомогне по-нататъшните изследвания за намиране на лек за МС.

"Мисля, че основният мотив на цялото Дружество за МС за мен е да се уверя, че никой не трябва да преживява същото състояние на живота, през което премина майка ми, особено към края", казва той.

Алекс описва майка си като "невероятно издръжлива, наистина уверена" жена, която "никога не се е предавала" и иска да вдъхнови другите да не приемат живота за даденост, предава Vesti.bg.

"Независимо от ситуацията, тя се справяше и не позволяваше на нищо да ѝ попречи да води нормален живот", казва той.

"Мисля, че много хора всеки ден се оплакват от дребни, елементарни неща, но не увеличават мащаба и не гледат на цялостната, холистична картина.", допълва младежът.

"Мисля, че всички бихме могли да бъдем малко по-дисциплирани.", казва той.

Алекс, който създаде своя GoFundMe през януари 2024 г., досега е събрал повече от 4700 паунда от целта си от 10 000 паунда.

Полезно ли е: Чаша кафе преди спортна тренировка
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Полезно ли е: Чаша кафе преди спортна тренировка

Автор Теодор Муховски