Автор
Антония Михайлова

Невероятната история на жената, станала майка на четиризнаци на 65 години

Анегрет Раунек от Берлин посвещава целия си живот на децата. И не само на своите, но и на другите - тя работи като учител по английски и руски език.

Анегрет ражда общо 14 пъти - от пет различни съпрузи и от един анонимен донор на сперма. Тя има общо 17 деца. Но последното ѝ раждане привлече вниманието на всички - Раунек посрещна на бял свят цели четири деца наведнъж, и то на забележителните 65-годишна възраст.

Дори и в град като Берлин историята на Анегрет разбунила духовете сред мнозина. Как така една жена, която е на такава възраст, вече има достатъчно деца, а и на всичкото отгоре е и самотна, може да си позволи подобно нещо, чудели се околните. Но Анегрет не обръщала внимание на възмутителните коментари край себе си. По думите ѝ искала да роди по-малко братче или сестриче на най-малката си дъщеря. Момичето, между другото, е родено, когато жената вече била на 55 години.

View post on Instagram
 

Ако на 55 години всичко минало без външна намеса, то този път се наложило изкуствено осеменяване. В Германия обаче отказали да го направят - интервенцията била твърде рискована както за майката, така и за потенциалните бебета. За да се подложи на процедурата, Анегрет трябвало да пътува до друга държава, където инвитро процедурата дори се оказала по-евтина.

По време на бременността си Анегрет Раунек трябвало да обясни защо е предприела такава стъпка и да се оправдае - журналистите и обществеността я обвинили в егоизъм. В крайна сметка, ако една жена роди на тази възраст, има голяма вероятност дори да не оцелее, докато децата ѝ завършат училище.

View post on Instagram
 

"Никога не знаеш какво и кога може да ти се случи. Нещастието може да сполети дори и майка на 20 години. Въпрос на личен избор на всеки е кога да забременее", споделя спокойно Анегрет пред The Guardian.

А на въпроса как ще се справя сама с децата (последният брак на Анегрет приключва през 2008 г.), германката отговаря, че има голям опит в отглеждането на деца.

View post on Instagram
 

Анагрет признава обаче, че не всичко в семейството е толкова розово. Истината е, че многото деца носят и повече рискове за здравето.

Някои от малчуганите ѝ, споделя тя, имат здравословни проблеми - една от дъщерите ѝ например има проблеми с очите, а един от синовете ѝ е с мозъчен кръвоизлив и се нуждае от рехабилитация. Отглеждането на толкова много деца не е никак лесно и изисква детегледачи или приятели, които да помагат, признава многодетната майка. Днес тя разчита и на помощта на по-големите си наследници, които са незаменима подкрепа за нея и по-малките ѝ деца.

Жената, която пречупи възрастовите граници: Да станеш майка за първи път на 74 години
МАМА И ДЕТЕ
Автор Антония Михайлова

Жената, която пречупи възрастовите граници: Да станеш майка за първи път на 74 години

Автор Антония Михайлова

Жената обаче не изпитва никаква вина. Тя уверява, че се справя сама, а децата ѝ я държат млада и пълна със сили. Но по-големите деца практически не ѝ помагат, с изключение на 17-годишно момиче, за което Анегрет роди по-младите.

По-големите живеят отделно, някои от тях, според журналисти, са обидени на майка си. А Анегрет дори не вижда внуците си: тя познава само един от тях и то само от снимка. Звучи тъжно, но за съжаление е вярно.

View post on Instagram