Автор
Антония Михайлова

Режисьорът тиран: 5 актриси, чийто живот беше съсипан от Алфред Хичкок

Знаменитият режисьор Алфред Хичкок създаде огромен брой успешни филми и показа на света най-великите актриси, които и до днес гледаме с възторг. Но никой няма представа какво се крие зад вратите на снимачната площадка.

Типи Хедрен

Срещата на Типи Хедрен с Хичкок е първото и никак приятно преживяване на бъдещата звезда в света на киното. Преди това тя се снима само в реклами, докато в една от тях които бащата на психотрилъра не я забеляза. Въпреки особения си характер Хичкок притежава удивителен нюх и професионален усет. Така че веднага щом я вижда, веднага разбира, че тази актриса ще бъде идеална за ролята му във филма „Птиците“.

Хедрен решава, че това е голям късмет и без да се колебае дълго, се съгласява. Тя не подозира обаче, че тази невероятна възможност ще ѝ донесе не само радост. Тормоз, унижения и мъки под прикритието на шеги – всичко това Хедрен е трябвало да изтърпи дори след като камерите били изключени. А причината за това се оказва несподелената любов на Хичкок към Типи, зародила се по време на снимките. Той я наричал своя „дива“ и бил тотално обсебен от красотата ѝ. Така режисьорът установява пълен контрол над актрисата и когато разбира, че чувствата им не са взаимни, започва да ѝ се подиграва по всякакъв начин.

По време на снимките на една от сцените във филма той решава да замени механичните птици с истински - според сценария те трябвало да атакуват героинята. Но нямало нужда Хедрен да изиграва емоциите на страха, тъй като внезапната атака на десетки врани била напълно достатъчна тя да изпадне в неописуем ужас.

View post on Instagram
 

Джанет Лий

Актрисата получава покана от Хичкок за снимките на филма „Психо“. Самото заглавие било достатъчно, за да се предвиди всичко, което ще се случи по-нататък. Сценарият дори предполагал възможно увреждане на психичното здраве на актрисата. Така и се случва - най-шокиращият спомен за Лий се оказала сцената с убийството в банята. Тя до такава степен влязла в ролята, че имала чувството, че всъщност действително е намушкана с нож. За да постигне смразяващ писък, Хичкок наредил да се излее ледена вода върху актрисата по време на снимките.

Всичко това толкова травмирало младата жена, че тя се пристрастила към алкохола. Впоследствие Джанет Лий винаги си спомняла с ужас онези седем дни, през които режисьорът снимал сцената на убийството. Този епизод променя целия живот на Джанет, тъй като след излизането на кинолентата по екраните тя започнала да получава и заплашителни писма.

Истерията по филма дори довела до истинско убийство. През 1988 г. момиче било намерено убито в банята. Впоследствие се оказало, че побъркан фен на психотрилъра си представил, че е герой на „Психо“ и решил да повтори известната сцена от филма.

View post on Instagram
 

Ким Новак

Филмът „Вертиго“ на Хичкок се сдобива със зашеметяващ успех, но зад него стоят няколко инцидента. Факт е, че първоначално главната роля е възложена на друга актриса, но тя отказа поради бременност. Наложило се намирането на заместничка и така Хичкок спрял избора си на Ким Новак. Двамата обаче трудно се стиковали, а с течение на времето отношенията им дори прераснали до враждебни.

Актрисата виждала своя герой по различен начин от този на режисьора и искала да внесе нещо от себе си. Хичкок не толерирал актьори на снимачната площадка с набор от лични възгледи и собствени идеи. На тази основа започнали споровете - Алфред започна да унижава и обижда актрисата и я манипулирал по всякакъв възможен начин. Ето как се изказа той за актрисата: „Тя беше толкова вулгарна, имаше толкова пълни устни, толкова дебели крака, толкова големи гърди, покрити с пуловер, лишени от най-малкия признак на сутиен!.. Изглежда, че е способна на много... но уви, само изглежда.“

View post on Instagram
 

Ингрид Бергман

Това момиче се оказа една от малкото актриси, към които Алфред Хичкок демонстрирал истинско уважение. Тя се превръща и в негова муза. Въпреки уважението обаче, което изпитвал към нея, техният творчески съюз се оказал доста труден - две експлозивни и противоположни личности не винаги можели да достигнат до компромисно решение на снимачната площадка. Това, което наляло още повече масло в огъня, била лудата ревност, която съпругът на Бергман - Роберто Роселини, изпитвал към нея от Хичкок.

Снимките на сцените от филма обикновено били придружавани от писъци и затръшване на врати - така Хичкок изразявал недоволството и раздразнението си. въпреки че Ингрид предпочитала да работи повече със съпруга си, факт е, че музата на Алфред се появява в повече от един негов филм.

View post on Instagram
 
Алфред Хичкок: Любовта е като партия бридж, в която всички блъфират
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Алфред Хичкок: Любовта е като партия бридж, в която всички блъфират

Автор Woman.bg

Грейс Кели

Принцесата на Монако се откроявала от останалите актриси, с които режисьорът работил. Тя се превръща във въплъщение на образа, който той отдавна търсел - грациозна и студена отвън, но страстна и гореща отвътре. За разлика от мнозина, Грейс Кели не влязла нито веднъж в конфликт с режисьора, но не се притеснявала да му противоречи и да изразява мнението си по отношение на своите героини, когато нещо не ѝ харесвало. Хичкок обаче нито веднъж не си позволил да ѝ повиши тон.

Освен това съвместните им проекти донесли на Кели огромна слава. Вярно, не след дълго тя била принудена да напусне любимия си бизнес партньор заради брака си с принца на княжество Монако - Рение III. Дълго време Хичкок страдал по липсата на прекрасната Грейс Кели и до края на живота си се опитвал да пресъздаде именно нейния образ в лицето на другите актриси, с които впоследствие работил.

View post on Instagram