Автор
Ева Григорова

Тайната съставка за дълголетие от гръцкия остров на здравето

Икария, гръцки остров, известен със своите дълголетници, е дом на уникална традиция, в която чесънът играе важна роля. На този остров, чесънът е много повече от обикновена съставка.

Според местните жители, чесънът е основна част от средиземноморската диета и се използва ежедневно в почти всяко ястие. Когато се провеждат кулинарни класове на острова, количеството чесън, което се използва, е толкова голямо, че помощничките в кухнята редовно си вземат по половин дузина глави чесън вкъщи, за да ги обелят и съхранят за следващия ден.

Съвременните жители на Икария също вярват в чесъна като народно лекарство. Георгиос Стенос, пчелар на възраст над 90 години сподели пред медиите своите уроци за използването на чесъна. Той продължава да живее и се храни по начин, характерен за старите жители на райския остров: просто, с лека физическа активност и целеустременост. Стенос използва чесън за профилактика и лечение на настинки, като инфузия от градински чай, планински чай, пчелен мед и чесън, която е била наричана „пеницилинът на неговото поколение“.

Науката потвърждава, че чесънът има редица ползи за здравето и дълголетието. Проучвания показват, че чесънът може да укрепи имунната система и да понижи кръвното налягане.

В кулинарията, чесънът прави почти всичко по-вкусно. В най-новата книга на Диан Кохилас, „Пътят на Икария“, чесънът присъства в множеството рецепти, а самата Кохилас споделя, че не може да си представи живота без него.

Ето няколко от любимите начини, по които Кохилас използва чесън в кухнята:

Пикантна паста

Скордалия е класическа гръцка паста, приготвяна на Икария с хляб или картофи като основа, много чесън, морска сол, лимонов сок или оцет и екстра върджин гръцки зехтин. Често се използва остарял заквасен хляб и може да се добавят натрошени ядки или семена отгоре. Тази паста се съчетава добре с хрупкави зеленчукови кюфтета и пържена риба.

В дресинги за салата

Чесънът може да бъде основен компонент в дресингите за салати. Може да се рендоса и добавя към ябълков оцет, мед, зехтин, копър, сол и пипер. В други рецепти, чесънът се смесва с аншоа и се добавя към кисело мляко и лимонов сок, преди да се съчетае с къдраво зеле и нахут.

Вкусен акцент за зеленчуци

Чесънът е неизменна част от много вегански рецепти на острова. Популярни ястия включват зелени фасул с чесън и суфико – разнообразно ястие с различни зеленчуци. Чесънът вдъхновява и нови вегански рецепти, като цикория с чесън, джинджифил и люти чушки.

Прости, но вкусни ястия с паста

Пастата може лесно да бъде преобразена в бърза вечеря с чесън и зеленчуци. Някои от предпочитаните варианти включват спагети с броколи и чесън, скордомакаронада (паста с чеснови крутони) и паста с кисело мляко и подправки.

Овкусяване на месо

Чесънът е неразривна част от приготвянето на козе месо, основния животински протеин на Икария. Един от любимите начини да се приготви е в лимонова яхния с черен чесън.

Чесънът не е просто основна съставка в кухнята на Икария – той е част от дългата философия на острова. Традицията на използване на чесън като природно лекарство и неговото разнообразно приложение в кулинарията показват как този скромен продукт може да допринесе както за здравето, така и за овкусяване на различини ястия. От пикантната скордалия до ароматните паста ястия, чесънът не само обогатява храната, но също така отразява дълбокото уважение към природата и здравословния начин на живот на жителите на Икария.