Автор
Веселина Петрова

Революционно: Устройство се прикрепя към клепачите и предупреждава за епилептични припадъци

Устройство, което се прикрепя към клепачите, предупреждава за епилептични припадъци, коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“.

Устройството е израелска разработка. То представлява лепенка, прикрепяна към клепача. Следи бързината на мигането, движението на очната ябълка и вътреочното напрежение при хора, страдащи от епилепсия.

"Те са много показателни за нашето състояние. При нас това е автоматичен и несъзнателен процес, но той е показателен за това как се чувстваме. Това преносимо устройство ще сигнализира за припадък хората, страдащи от заболяването – да бъдат подготвени, да спрат своята дейност, да се успокоят“, обяснява доц. Тодорова.

Прилагането на устройството при епилептици е доказало ефективността му.

"При тях това е като омагьосан кръг – те живеят в постоянен стрес, че могат да получат припадък и са в непрекъснато очакване, че може да се случи, и стресът ескалира припадъците допълнително. Когато знаят, че предстои припадък, седнат и се успокоят, интензитетът на припадъците намалява с до 30%. Това разкрива и природата на епилептичните припадъци, защото става ясно, че когато човек е подготвен, стресът намалее и знае, че всичко е под контрол, тогава се редуцира напрежението, човек става по-спокоен“, коментира още Мариана Тодорова.

Голямата надежда е този метод да се съчетае с подходящи протоколи за лечение.

Изследователите от Blink Energy насочват своите усилия към използване на тази технология за изследване на поведението на болни от Алцхаймер и Паркинсон, допълни футурологът.