Автор
Евелин Попадийна

Колко често да мием косата си, за да е здрава и красива

Въпросът с миенето на косата е болна тема за всички жени. Всеки път падат едни сметки – кога трябва да е чиста, кога можем да използваме сух шампоан, колко дни ще издържи, абсолютен ужас!

Прекомерното миене на косата може да отключи различни заболявания върху скалпа, например себореен дерматит, който се изразява с червени плаки по скалпа покрити с бял или жълтеникав пърхот, а пърхотът може да предизвикаме и с използването на неподходящи продукти за коса.

Според специалисти честото измиване на косата води до нарушаване на нейната структура и изсушаване на косъма, особено при жените, които са с боядисана коса. При тях измиването води до по-бързо изсушаване на косъма, но и отмиване на боята, което от своя страна води до по-често боядисване, което допълнително уврежда косата. Правилните грижа и измиване са в основата на гъста, бляскава и здрава коса.

Мазна коса
Ако косата ви е тънка и имате проблем с омазняването, то е препоръчително да измивате косата си 3-4 пъти седмично. Важно е обаче да обърнете внимание на продуктите, които използвате, трябва да са подходящи за вас.

Нормална коса
Ако имате нормална коса, но работите в замърсена среда – прах, пушек, миризма на храна, то трябва да миете скалпа си между 2-3 пъти седмично. Разбира се, ако работите в офис може да си позволите да я измиете 2 пъти, не 3.

Къдрава коса
Къдравата коса изисква специални грижи – шампоан за къдрава коса, маска, допълнителни продукти при сушене. Добре е жените с къдрави коси да ограничат измиването до един път седмично, но ако косата е прекалено замърсена – до 2 пъти седмично.

Боядисана коса
Няма да се лъжем – боята уврежда косата. Препоръчително е да се боядисва не повече от веднъж месечно и то само корените, за да не се уврежда допълнително дължината. Измиването трябва да е 1-2 пъти седмично.

Суха и увредена коса
Ако косата ви е суха и увредена, то първата стъпка е да използвате продукти, които да я подхранват и възстановят структурата на косъма – маски, масла. Измиването трябва да е не повече от веднъж седмично, в краен случай два пъти, като при всяко измиване трябва да използвате подходящи шампоани, маска, терапия и продукти за след измиване – кремове без отмиване, кристали, термозащита.

8 храни, които помагат на косата да расте
ПО ЖЕНСКИ
Автор Евелин Попадийна

8 храни, които помагат на косата да расте

Автор Евелин Попадийна

Важно е да полагаме грижи за косата си, за да може да е здрава, бляскава и дълга. И една хитринка – когато измивате скалпа със шампоан, направете го два пъти. При втория път, след като сте натъркали главата оставете минута-две, за да може съставките да проникнат добре в кожата.