Автор
Теодор Муховски

Експерт разкри точно по колко сантиметра израства женската коса всеки месец

Красотата на жената се дължи на много фактори. Дългата коса е един от тях. По правило за израстването ѝ са необходими години, тъй като косата расте само с няколко милиметра на месец. 

Как расте косата 

Косата на главата расте през целия живот на човека. Растежът ѝ е цикличен. През живота си косите преминават през три фази: растеж, покой и загуба. Първата фаза трае от две до пет години, втората фаза продължава малко повече от две седмици, а третата фаза - около три месеца. Във фазата на умиране косъмът спира да се развива, а фоликулът се свива и се придвижва по-близо до повърхността на кожата. 

Фазата на умиране се характеризира с падане на косъма, след което на негово място започва да расте нов косъм. По този начин цикълът на растеж на косата се повтаря отново и отново. 

Колко коса израства отново 

Скоростта на растеж на косата при всеки е силно индивидуална. 

Средно космите нарастват с 1-1,5 сантиметра на месец. 

От какво зависи растежът на косата?

Този процес се влияе от много фактори: 

- Климат; 

- хранене; 

- възраст; 

- наследственост; 

- времето на деня; 

- сезон на годината. 

При горещ климат и през лятото, пролетта и деня косата расте по-бързо. По това време растежът им се ускорява с 15-20%. Това е така, защото в топлото време се засилва кръвообращението в скалпа. По този начин се подобрява снабдяването на космените фоликули с хранителни вещества. През студения сезон кръвта циркулира по-силно във вътрешните органи, а в близост до дермата движението ѝ се забавя. По тази причина през зимата клетките на косъма не се делят толкова активно. 

Скоростта на растеж на косата е пряко свързана с възрастта. При децата увеличението на месец ще бъде средно 1,3 сантиметра, при зрелите хора - 1,5 сантиметра, а при възрастните хора - около 1 сантиметър. 

Не по-малка роля за скоростта на растежа на косата играе и наследствеността. 

Растежът на косата се влияе и от употребата на различни химикали, особено бои. Според наблюденията на трихолозите растежът се забавя с половин сантиметър на месец след перманентна боя и боядисване. 

Как да ускорим растежа на косата 

Въпреки че е трудно да се борите с природата, ускоряването на растежа на косата е възможно за всяка жена, ако приеме за правило да прави ежедневен масаж на главата и маски два пъти седмично, да се откаже от боядисването, пресата и сешоара, както и да преразгледа диетата си. 

С помощта на домашно приготвени маски може доста добре да се стимулира растежът на косата. За тази цел са подходящи маски с горчица, димексид или пиперна тинктура. Ако ги правите редовно, за една година косата може да порасне с 25-30 сантиметра, което е много. 

Протеините са от съществено значение за растежа на косата, така че яйцата, месото, рибата и хлябът с трици трябва да присъстват в менюто. Освен това витамините няма да са излишни, особено през есенно-зимния период. 

Искате дълги коси - тогава не бъдете мързеливи да ги разресвате старателно. Това ще засили кръвообращението и като следствие - храненето на космените фоликули. 

Средно косата расте с 0,05 мм на ден, което означава, че можете да израствате с 1-1,5 см на месец. Общо за една година 18 см! Но това е при условие, че не подстригвате краищата. Израстете с един сантиметър и отрежете два раздвоени края. Звучи ли ви познато? Не е необходимо да сте математик, за да разберете, че не можете да отглеждате дълга коса по този начин. За да го направите, трябва да подходите към процеса цялостно. 

Всички народни методи за стимулиране на космените фоликули се основават на рецепти, съдържащи тинктура от агресивен пипер или горчица на прах. Тези смеси ще активират "спящите" луковици, но в същото време ще изсушат скалпа и ще предизвикат неприятни усещания. Желаната дължина ще нарасне, но качеството на косата ще пострада значително. Съществува риск да се наложи да се отрежат не само краищата. Ето защо, избирайки този метод, не трябва да забравяте за овлажняването и подхранването, активно да използвате маски, незаличими кремове, да сведете до минимум използването на преси и сешоари. 

Масажът на скалпа подобрява микроциркулацията и храненето на космените фоликули. От него има още един бонус: такъв масаж релаксира и облекчава напрежението. В крайна сметка често причината за косопада са стресът и нервното напрежение. 

Отглеждането на косата у дома все още може да помогне на изпитания във времето метод на дарсонвализация - метод на физиотерапия, основан на излагане на променлив импулсен високочестотен ток. Процедурата не изисква специални умения, ако разполагате с устройство, лесно можете да я направите сами. 

Ето как изглежда устройството

По-тежката артилерия е мезотерапията. Това е инжектиране на коктейл от витамини, минерали, аминокиселини и други хранителни вещества, които насърчават активния растеж на косата. Космените фоликули се подхранват и стимулират, като положителният ефект се усеща още след първата процедура. Курсът е от 8 до 10 процедури веднъж седмично. 

При прекомерен косопад трябва да се спре самолечението. Озонотерапия, криомасаж, микротокове, плазмотерапия, фототерапия и огромен брой други процедури, които ще ви бъдат предложени в клиниките. Косопадът се причинява от много фактори, затова предписването на процедури от специалисти трябва да се основава на резултатите от диагностиката, биохимичния анализ, фототрихограмата и едва след това да се избере лечението. 

Основното нещо - следете за здравето си, диетата, достатъчния прием на вода. От това пряко зависи външният вид на косата, ноктите, кожата, зъбите. 

Трябва да масажирате скалпа си при всеки удобен случай. За да направите това, прокарайте пръсти по главата си, сякаш движите кожата. Започнете от слепоочията и челото, като постепенно се движите по цялата глава. Само десет минути от този масаж всеки ден могат да ви направят щастлив собственик на дълга коса за нула време.

Знаете ли, че: Косата ви побелява от тези храни
ЗДРАВЕ
Автор Антония Дамянова

Знаете ли, че: Косата ви побелява от тези храни

Автор Антония Дамянова