Автор
Антония Михайлова

Психолози откриха истинската причина да се влюбваме в загубеняци

Обикновено повечето хора знаят какво да търсят в един бъдещ партньор. Много представителки на нежния пол дори правят списък с онези качества, които избраникът им трябва да притежава. Най-често срещаните черти в този списък са: чувство за хумор, интелигентност, благоприличие и решителност.

Често обаче се оказва, че истинският избраник не отговаря на множество параметри, които преди това сме си начертали като важно условие за избор на потенциалната половинка. Истината е, че когато срещнем човек, можем да се влюбим в него, забравяйки за това, което сме смятали за важно.

Често такива връзки завършват с болезнена раздяла. Но дори и лошия опит в повечето случаи не ни учи да гледаме обективно на потенциалните избраници. Група психолози направиха мащабно проучване и откриха причината за това поведение.

Пол Истуик - професорът от Калифорнийския университет, се заема да проучи тази тема, неудовлетворен от съществуващите обяснения на учените до този момент. Според повечето експерти виновници за въпросния феномен са хормоните и еволюционните модели, които принуждават жените да избират физически силни, но не и разбиращи ги партньори.

Ето какви мъже трябва да има в живота ви, за да сте щастливи!
НОВИНИ
Автор Весела Георгиева

Ето какви мъже трябва да има в живота ви, за да сте щастливи!

Автор Весела Георгиева

Екипът от учени, ръководен от проф. Истуик, провел проучвания сред повече от 10 000 участници от 43 различни страни. Те били помолени да оценят четирима души от своето обкръжение според общоприетите параметри за потенциален партньор. Резултатите от изследването изненадали учените.

Оказало се, че хората не смятат за по-привлекателни онези, чиито качества отговарят на тези от личния им списък, както се твърдяло до този момент. Най-много точки получили популярните в обществото имена. Многобройните приятели се оказали дори по-важни за анкетираните от качества като благоприличие или чувство за хумор.

В края на краищата се оказало, че подсъзнателно сме свикнали да разчитаме на мнението на другите, поради което сме готови да се откажем от личната си гледна точка. Статия с резултатите от изследването е публикувана в научно списание "Журнал за личностна и социална психология".