Автор
Елена Ангелова

Вечният въпрос: Защо мъжете обичат едни момичета, а се женят за други?

Сред жените битува мнението, че мъжете „обичат едни, а се женят за други момичета“. Със сигурност сте чували това и наистина има нещо вярно. Но има и едно НО и това „НО“ зависи от ситуацията в обществото към момента.

Съществува мнение, че сега бракът се превръща в застрашен вид връзка. Всяка втора двойка предпочита така наречената отворена връзка или граждански брак. И не толкова рядко нещо като ориенталски тип връзка - един мъж да има повече от една жена.

Но и жените не падат по-долу - една жена може да има повече от един мъж. Освен това има тенденция за съзнателен избор на независимост, когато и жените, и мъжете решават, че е по-добре за тях да живеят независимо от никого, отделно на своя лична територия, където могат да правят, каквото искат и когато искат, без да се обръщат назад към нуждите на никого, освен към собствените си.

Да, от една страна, вероятно всеки от нас високо цени своята независимост, но дори тя може да се превърне в бреме. И когато това се случи, човек неволно мисли за брак. Жените мислят за това по-често от мъжете. И тогава в ума идва въпросът: "Защо мъжете обичат едни жени, а се женят за други"? Вярно ли е това? Днес, както твърдят психолозите, бракът по любов е рядкост. Според статистиката само 10 от 100 брака са сключени при голяма и светла любов. И все пак хората се женят. И все пак мъжете се женят. И така, какво ги движи?


Три в едно

Изненадващо мотивите на мъжете и жените са много сходни. Подсъзнателно всеки мъж иска да се ожени за красива, умна и богата жена, както всяка жена иска да се ожени за красив, умен и богат мъж. Но има една сентеция : "Ако искаш да се ожениш за умна, красива и богата жена, ще трябва да се жениш три пъти." Всъщност, след като се заемат с избора на бъдещ съпруг, и жената, и мъжът първоначално определят за себе си редица критерии, на които партньорът трябва да отговаря. И често се оказва, че човекът, към когото имат нежни чувства, изобщо не отговаря на някой важен критерий.

Например, потенциалният партньор е много внимателен, мил и грижовен, но не толкова активен и целенасочен, колкото жената би искала. Или потенциалната партньорка е с много привлекателен на външен вид, но изобщо не знае как да готви, а това е важно за мъжа, защото майка му е научила сина си на добра кухня.

Какъв е изходът?

Само един - да се ожени за жена, която умее да готви добре. Момиче признава на майка си, че не обича бъдещия си съпруг.„Нищо“, отговоря майката, „Аз също обичам Брад Пит, но живея с баща ти”.

Мнозина са заети с търсенето на идеали. И жените, и мъжете търсят „не знам си какво“. Тези търсения за мнозина вече са се превърнали в истинска трагедия. И има две причини за това: първата се дължи на факта, че идеалът не е намерен, а втората се дължи на факта, че идеалът, намерен след дълга и упорита работа, не проявява същите реципрочни чувства към този, който го е търсил толкова дълго и най-накрая го е намерил!

С други думи, ако имате достатъчно късмет да намерите своя идеал, това изобщо не означава, че сте също толкова идеална за този човек, защото всеки си има свой идеал. Връщайки се към темата на въпроса какво кара един мъж да се ожени, може да се каже, че такива неща като отчаяние от намирането на идеала или отхвърлянето от страна на намерения идеал могат да допринесат за решението мъжът да се ожени за нелюбима жена.

Основното е изчислението да е правилно!

В нашето икономически нестабилно време, когато на пазара се случва нещо неразбираемо, когато валутите или растат, или падат, хората не знаят как да умножават капитала си, мъжете спешно се нуждаят от вяра в бъдещия ден. Говорейки за бракове по сметка, мнозина имат предвид не само финансовата страна – сметките се отнасят също и към властта, израстването в кариерата, позицията в обществото, славата и други привилегии, които могат да дойдат със съпругата.

И тогава, когато става въпрос за всичко изброено, човек може да не устои на изкушението, дори бъдещата му жена да е страшна като Баба Яга, защото всеки иска да живее добре, сигурно и достойно, но не на всеки е даден такъв шанс. И мнозина не го пропускат.

Казват, че женените живеят по-дълго

В обществото битува мнението, че женените мъже живеят по-дълго. И в това има истина. Човек живее, докато има за какво да живее. Или за кого. С други думи, стига да има смисъл. Някои мъже се женят по този начин от страх, че на стари години няма да има кой да им донесе чаша вода. А също и заради думата „НЕОБХОДИМО“, която се появява в лексикона от 30 години нататък, когато младостта вече е изостанала с вечното си преследване на илюзии, когато почти всички приятели вече са се сдобили с „гнездо и пиленца“.

В същото време роднини и приятели си правят шеги и оказват натиск върху психиката на неженения, неомъжената. И няма нищо неестествено в това, че нормален средностатистически мъж мечтае да има семейство, иска да чука пирони в страната със сина си и да яде пайове през уикендите.

Така че има много аргументи да се жениш по причини, различни от любовта. И тези причини съществуват не само при мъжете, но и при жените. Следователно поговорката „едни обичаме, за други се женим“ е приложима и към женската страна: „едни обичаме, за други се омъжваме“. Сред причините за мъжете може да бъде неочакваната бременност на приятелката, с която беше на път да се раздели. Страха от самотата, старостта, от безпомощност и много още ...

При жените сред причините са страхът от самота, нуждата от закрила, от помощ и сигурност, свързана с инстинкта за оцеляване, желанието да имат деца, да водят спокоен начин на живот, да имат статут на омъжена жена, да бъдат обичани.

Вие, отредените ми - явете се!


Обмислете тези причини – има ли нещо осъдително в тях? Според психолозите - не. Всеки има право на избор. Те не агитират за любов, защото всъщност има много причини да се оженим не по любов, както и последствия от тези причини. Днешната реалност диктува своите правила на играта, но решението да играе тази или онази игра принадлежи само на самия играч.

Изброяването на качествата на бъдещия избраник е игра на ума. Докато само Душата знае верния отговор.