Автор
Антония Михайлова

Пума Пунку: Загадката на съвършените мегалити - наследство на древни гиганти или извънземна цивилизация?

Пума Пунку - древен мегалитен комплекс в Боливия, е една от най-загадъчните структури, издигнати някога от човека (а може би не само от него). Разположен в близост до бреговете на езерото Титикака, на около 12 км от Тиахуанако, този археологически обект привлича вниманието на учени и ентусиасти от цял свят. Тук ще разгледаме историята на Пума Пунку, последните археологически открития и различните теории, които го обгръщат в мистика и енигматичност.

Откриване и история на Пума Пунку

Пума Пунку, което в превод от кечуа (един от най-разпространените индиански езици в Южна Америка) означава „Вратата на пумата“, е част от по-големия археологически комплекс Тиахуанако. За първи път обектът привлича вниманието на европейците през 16-ти век, когато испанските конкистадори започват да изследват териториите на днешна Боливия. Впечатляващите мегалитни блокове, открити на това място, предизвикват възхищение и недоумение дори и сред тогавашните архитекти.

Комплексът е изграден в няколко фази, като се смята, че основната част е била построена около 536 г. сл. Хр. от цивилизацията на Тиахуанако. Въпреки това обаче липсват точни данни за методите на строителствота и технологията, използвана от древните строители. Размерите на мегалитите, някои от които тежат над 100 тона, продължават да бъдат обект на изследвания и спорове до днес.

View post on Instagram
 

Архитектурни особености

Едно от най-удивителните неща в Пума Пунку е прецизната обработка на камъните. Блоковете са толкова точно оформени и съединени, че между тях не може да се прокара дори и бръснарско ножче. Много от камъните са с идеално прави ъгли и симетрични форми, които изглеждат почти невъзможни за постигане с примитивните инструменти, налични по онова време.

Особено впечатляващи са така наречените "H-блокове" - каменни блокове, издялани с такава прецизност, че изглеждат като произведения на модерна индустриална технология. Тези блокове имат сложни канали и отвори, които изглеждат като части от гигантски „пъзел“, предназначен за свързване на отделни елементи в сложна конструкция.

View post on Instagram
 

Теории и мистерии

Загадките около Пума Пунку пораждат редица теории, включително и такива, които предполагат участието на напреднала цивилизация или дори извънземни. Според някои теории мегалитите на Пума Пунку са твърде големи и тежки, за да бъдат преместени и подредени от древни хора без помощта на сложна технология, която е далеч отвъд техните възможности.

Друга теория, популярна сред привържениците на палеоконтактите, е, че Пума Пунку може да е бил изграден от "древни гиганти" или, както казахме вече, напреднала извънземна раса, която е оставила следи от присъствието си на Земята. Според тези хипотези изключителната точност на строителството и липсата на исторически сведения за съществуването на такава технология в региона са доказателство за външна намеса.

Древно племе смая света с хипнотично сините си очи
НОВИНИ
Автор Миляна Вълева

Древно племе смая света с хипнотично сините си очи

Последни археологически открития

Едва към края на 20-ти век в Пума Пунку започват пълноценни археологически разкопки. Благодарение на тази работа учените успяват да установят, че това е цял комплекс от изкуствени конструкции, който е заобиколен от каменна зидария и се издига над околността под формата на буквата „Т“.

Историци спорят за точната възраст на сградата от откриването на Пума Пунку. Някои смятат, че първите мегалити от комплекса са построени през шести век сл. н. е., други - през второто хилядолетие пр. н. е. Боливиецът с полски корени Артър Познански, който през целия си живот изследва друг по-известен комплекс - Тиуанаку, предполага, че Пума Пунку може да е древна пристанищна структура. Той изследва звездното небе и съобщава, че сградите са издигнати преди 17 000 години. Според радиовъглеродния анализ беше възможно да се установи, че възрастта на древния мегалитен комплекс е приблизително 3500 години.

View post on Instagram
 

Как комплексът е бил разрушен

Не е известно и защо комплексът е разрушен. Според една от теориите в древни времена е станало силно земетресение, което е разрушило боливийската структура. Вулканите, разположени близо до Пума Пунку, също подкрепят тази версия. А самите мегалити са построени на надморска височина от около 4 километра. Други изследователи не са съгласни с това заключение, тъй като, както казват, естеството на разрушаването на древния комплекс не е подобно на земетресение.

Други версии предполагат метеоритен дъжд, глобален потоп, разрушително цунами. Но всичко това все още остава непотвърдена спекулация сред учените. Любопитство буди и въпросът как е бил построен мегалитният комплекс Пума Пунку. Прецизни и елегантни, положените в редове каменни блокове на Пума Пунку напомнят производството на съвременен железобетонен завод. Но докато днес продукцията се излива от бетон, то в древността блоковете били изработвани в твърд вид, като дори се наблюдават сложни изрязани форми по страните им, както и дупки, направени в перфектно издълбана линия.

View post on Instagram
 

Пума Пунку остава едно от най-загадъчните и впечатляващи архитектурни постижения на древния свят. Независимо дали вярвате, че тези мегалити са били дело на древна цивилизация, която е притежавала загубени знания, или сте склонни да приемете по-необичайни теории за тяхното създаване, едно е ясно - Пума Пунку продължава да предизвиква въпроси и да вдъхновява учените в търсенето на произхода му.

Каквато и да е истината, това място ще остане обект на изследвания и спекулации, докато не успеем да разгадаем всички негови тайни.